A-
A+

Storspel av Färjestads nye målvakt

Dominik Furch, tidigare i Örebro, glänste i debuten för Färjestad. Arkivbild.
Dominik Furch, tidigare i Örebro, glänste i debuten för Färjestad. Arkivbild.
IshockeyTT

Den tjeckiske målvakten Dominik Furch värvades för att täppa till Färjestads defensiv ytterligare. Han tackade ordentligt för kontraktet i första matchen:

Alla väntar sig mycket av mig och det är så det ska vara, säger han efter 5–2-segern över Brynäs.

Annons

Annons

Han säger till TT att han älskar att klubben och fansen har höga förväntningar på honom.

Den här säsongen blir en fin utmaning att ta sig an, säger han.

Dominik Furch var ett av de stora utropstecknen säsongen 2019-2020 när han spelade i Örebro under sin första säsong i SHL.

Framgången då gav ett kontrakt med Dinamo Minsk i KHL förra vintern men nu är Furch tillbaka på svensk mark för att toppa Färjestads redan stjärnspäckade lag ytterligare.

Han hade anbud från några KHL-lag att ta ställning till men Furch valde ändå Karlstad dit han anlände efter att ha värmt upp med sex veckors spel i det tjeckiska laget HC Plzen:

Jag ville vara redo och inte börja omatchad när jag väl hittade rätt klubb att spela för. Det var ett bra val för nu kom jag hit i bra form, säger Furch som såg minst sagt stabil ut mot Brynäs.

"Bra wake up call"

Gävlelaget pepprade på från start och efter tre minuter kom Brynäsforwarden Oscar Eklind fri men blev ”bestulen” på målet:

Pucken gick via hjälmen och ut! Jag hade lite tur där och fick ett bra ”wake up call” så att jag kom in i matchen direkt, säger Dominik Furch med ett brett leende.

Att 31-åringen nu valde just Färjestad beror bland annat på kravbilden från såväl klubb som medspelare och fans:

Färjestad sätter alltid upp högst mål av alla. Det är väl känt. Jag gillar att ha de förväntningarna på mig och tycker det är roligt att försöka svara upp på kraven och att vara i ett lag är öppna med att de siktar högst upp, säger Furch.

Han släppte in två mål den här lördagseftermiddagen i Gävle, bägge i andra perioden samtidigt som utespelarna öste på med fem mål framåt.

Annons

Annons

Välte målburen

Joakim Nygårds gjorde det matchavgörande 3–1-målet i andra perioden efter att ha kommit fri, åkt ifrån sin uppvaktning, slängt in pucken och sedan likt en kamikazepilot vält målburen med halsen först:

Men jag fick fram en hand framför halsen faktiskt så det var ingen fara. Jag fick lite ont i knäet däremot men det var det värt, säger Nygård.

TT: Vad säger du om Furchs insats?

Jättebra. Han sprider ett lugn. ”Hauke” (Henrik Haukeland) har också varit bra i matcherna innan så nu känner vi att vi har två riktigt bra målvakter, det är en stor trygghet.

TT: Hur är det att möta Dominik Furch som utespelare?

Man märker att han är en bra målvakt. Han är liksom lugn i rörelserna, läser både spelet och spelarna han möter bra och är rätt stor i målet. Det är svårt att hitta luckor på honom. Det ger en extra trygghet för oss utespelare, man känner tillit och vågar kanske göra det där lilla extra eftersom man vet att man har en så bra målvakt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.