A-
A+

Storstrejk väntar i Finland

En storstrejk bland finska industriarbetare kan tvinga fabriker inom gruvdrift, metall och teknik att stänga. Arkivbild.
En storstrejk bland finska industriarbetare kan tvinga fabriker inom gruvdrift, metall och teknik att stänga. Arkivbild.
FinlandTT-Reuters

50 000 finska industriarbetare hotar att gå ut i strejk i januari efter att förhandlingarna mellan Industrifacket och Teknologiindustrins arbetsgivarförening strandat.

Annons

Annons

Konflikten rör lönefrågor och den tiodagarsstrejk som planerar att inledas 14 januari kommer att påverka verksamheten i över 200 företag i Finland, däribland Nokia, Kone, Metso och Outotec, samt svenska företag som Sandvik och SSAB.

Finska industriarbetsgivare menar att högre löner hotar konkurrenskraften medan fackföreningarna säger att det nuvarande löneerbjudandet kommer att försämra de anställdas levnadsstandard.

Fackförbunden kommer att träffa Finlands riksförlikningsman den 4 januari för att försöka hitta en lösning på löneökningarna i det nya kollektivavtalet, uppger förlikningsmyndigheten på torsdagen.

Enligt Industrifackets ordförande Riku Aalto finns det inget alternativ till strejkvarslet. "Inom Industrifacket har vi beräknat löneförhöjningskravet enligt samhällsekonomins mätare. Arbetstagarna måste få sin del av tillväxten och det gemensamma goda", säger han i ett pressmeddelande som citeras av Svenska Yle.

På SSAB:s Finlandskontor följer man utvecklingen noga, men Atte Kaksonen, företagets kommunikationsansvarige i Finland, vill ännu inte spekulera i vilka konsekvenser en eventuell storstrejk kan komma att få för verksamheten.

Det finns fortfarande gott hopp om att den här konflikten ska kunna lösas, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.