A-
A+

Stort skadestånd för MTR efter uppbrott med SL

MTR och SL meddelade i onsdags att man avslutar pendeltågsuppdraget i Stockholmsregionen i förtid. Arkivbild.
MTR och SL meddelade i onsdags att man avslutar pendeltågsuppdraget i Stockholmsregionen i förtid. Arkivbild.
EkonomiTT

MTR:s uppbrott med Storstockholms lokaltrafik (SL) kostar den före detta pendeltågsoperatören hundratals miljoner i skadestånd, rapporterar Arbetsvärlden.

I en handling från Region Stockholms trafikförvaltning, som tidningen har tagit del av, framgår att MTR efter det förtida avslutade pendeltågsuppdraget ska betala 580 miljoner kronor till regionen.

”Som en konsekvens av de störningar som varit inom pendeltågsverksamheten samt att uppdraget avslutas i förtid ska MTR-P kompensera Region Stockholm”, står det i handlingen enligt Arbetsvärlden.

MTR:s kommunikationschef, Niklas Ekström, uppger för tidningen att skadeståndet är en del av en ekonomisk uppgörelse på totalt 800 miljoner kronor som parterna har ingått efter uppbrottet.

300 miljoner kronor utgörs av viten, prisavdrag eftersom avtalet inte fullföljts och "övriga incitament". 280 miljoner kronor är skadestånd för merkostnader som regionen nu får på grund av det förtida avslutet.

”Det är stora summor det rör sig om vilket understryker att sådana här beslut inte fattas lättvindigt. Alla inblandade parter har nu tagit sitt ansvar då avtalet inte var ekonomiskt hållbart", skriver Niklas Ekström bland annat i ett sms till Arbetsvärlden.

Det var i onsdags som SL och MTR gemensamt meddelade att de avslutar pendeltågsuppdraget i Stockholmsregionen i förtid. Orsaken är bland annat de stora störningar som trafiken dragits med det senaste året.

SL har tecknat ett "nödavtal" med SJ, som tar över driften av pendeltågen från och med mars nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.