A-
A+

Stort sug att sätta sig vid skolbänken

Kuvert från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild.
Kuvert från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild.
EkonomiTT

Covid 19-pandemin gjorde att rekordmånga satte sig vid skolbänken. Mer än en halv miljon personer tog studiemedel förra året, enligt nya siffror från CSN.

Annons

Annons

Annons

Annons

Totalt handlade det om 559 300 studiemedelstagare samtidigt som 433 100 studerade med studiehjälp, lärlingsersättning eller Rg-bidrag.

Framförallt var det ett stort sug efter att deltidsstudera med studiemedel där det skedde en ökning med 35 procent under 2020. Enligt CSN bidrog inte bara pandemin med stigande arbetslöshet och en allt svagare ekonomisk konjunktur. Det faktum att fribeloppsgränsen slopats gör i sin tur att fler deltidsstuderande kan ta studiemedel i anslutning till att man arbetar.

Störst förändring skedde på eftergymnasial nivå där antalet deltidsstuderande ökade med 49 procent jämfört med föregående år.

Där fanns också en stor efterfrågan på fristående kurser med en ökning på 22 400 personer.

"En förklaring till ökningen kan vara att antalet studerande på sommarkurser ökade under 2020 som en följd av pandemin", säger Malin Lundquist, analytiker på CSN i rapporten.

Inte helt oväntat märktes ytterligare en effekt av coronapandemin i form av att antalet studerande på utbytesprogram minskade med 47 procent och antalet språkstuderande med 38 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr