Stort trafiktapp på Öresundsbron

Trafiktappet på bron var som allra störst mellan mitten av mars och mitten av april. Arkivbild.
Trafiktappet på bron var som allra störst mellan mitten av mars och mitten av april. Arkivbild.
TrafikTT

Trafiken på Öresundsbron minskade med knappt 40 procent under årets första sex månader till följd av coronapandemin.

Annons

Annons

Följden blev ett intäktsbortfall från vägtrafiken på motsvarande 293 miljoner kronor. Öresundsbrons intäkter från tågtrafiken påverkas däremot inte av minskat passagerarantal på tågen. Dessa ökade i stället en aning under första halvåret, eftersom dessa årligen räknas upp enligt ett prisindex.

Trafiktappet på bron var som allra störst mellan mitten av mars och mitten av april, då totaltrafiken var 70 procent mindre jämfört med samma period förra året. Mellan mitten av april och mitten av maj var totaltrafiken 60 procent mindre och från mitten av maj till slutet av juni ungefär 50 procent mindre än motsvarande period förra året.

Danska myndigheter har lättat på reserestriktionerna under sommaren, men inte fullt ut. Detta har lett till en viss återhämtning.

"Danskar har bidragit mest till återhämtningen av trafiken på bron, och den svenska fritidstrafiken hålls bland annat tillbaka av inreserestriktionerna i Danmark. Vi ser positivt på lättnaderna som gjorts för gränsregionerna, vilket är ett steg mot en mer normal trafik, och att godstrafiken rullat relativt opåverkad under hela coronakrisen", säger Öresundsbrons vd Caroline Ullman-Hammer i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons