Straff nära för terrordådet i Christchurch

Den australiske högerextremisten Brenton Tarrant när han via videolänk medverkade vid en rättslig förhandling i mars i år.
Den australiske högerextremisten Brenton Tarrant när han via videolänk medverkade vid en rättslig förhandling i mars i år.
Nya ZeelandTT-Reuters-AFP

Den australiske högerextremisten Brenton Tarrant har flyttats till Christchurch på Nya Zeeland, där han i veckan ska få sitt straff utmätt för morden på 51 muslimer och andra brott i staden i mars i fjol. Bedömare tror att han kommer att få det hårdaste straffet som hittills utmätts i landet.

Annons

Annons

Tarrant flögs av flygvapnet från Auckland, där han suttit inlåst i ett fängelse, på söndagen, enligt medier. En flera dagar lång domstolsförhandling ska inledas i Christchurch på måndagen, då överlevande och anhöriga till de mördade ska vittna om vad de upplevt innan Tarrant får sitt straff utmätt.

Förövaren bar skyddsväst och hjälm när han omgiven av beväpnade poliser klev ut från flygplanet och placerades i en vit skåpbil, visar tv-bilder.

Tarrant har suttit häktad sedan terrordådet, då han stormade två moskéer och sköt ihjäl 51 personer. Han förnekade först att han var skyldig men i mars gjorde Tarrant plötsligt en helomvändning och erkände samtliga mord, samt 40 mordförsök och terrorbrott.

Hårdaste straffet

I en då raskt sammankallad domstolsförhandling bedömdes han vara skyldig till samtliga 92 åtalspunkter. En sex veckor lång rättegång var först planerad att starta den 2 juni i år, men erkännandet och coronapandemin har gjort att det förändrades.

Före domen kommer Tarrant att tillåtas göra ett uttalande. Livstids fängelse är standard vid mord i Nya Zeeland. Men domaren har också möjlighet att utdöma livstid utan möjlighet till frisläppande, ett straff som aldrig använts i landet.

Den framstående Christchurch-advokaten Nigel Hampton tror att detta "skräckinjagande brott" sannolikt leder till att Tarrant blir den första att få straffet.

Annons

Annons

Psykiskt jobbigt

Juridikprofessor Chris Gallavin gör samma bedömning:

Han kommer aldrig att se dagsljus igen, säger Gallavin om Tarrant.

Premiärminister Jacinda Ardern tror att de närmaste dagarnas domstolsprocess kommer att bli enormt psykiskt påfrestande.

Jag tror inte att det finns något jag kan säga som kommer att minska hur traumatisk den perioden kommer att vara, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons