A-
A+

Strid ström av filmer efter upploppen

Norrköping i söndags – där tre personer skottskadades i samband med en polisinsats.
Norrköping i söndags – där tre personer skottskadades i samband med en polisinsats.
BrottTT

Efter fyra dygn av våldsamma upplopp, som skakat flera städer runt om i landet, har natten mot tisdag varit mycket stillsam i samtliga tidigare drabbade polisregioner.

Samtidigt får polisen in mycket filmat material från upploppen.

Annons

Annons

Det har till och med varit lugnare än en normal natt, säger presstalesperson Johnny Gustafsson vid polisregion Öst, som svarar för Norrköping och Linköping.

De bägge städerna såg under helgen kravaller som bland annat resulterade i 26 gripna, varav 21 är fortsatt anhållna, enligt P4 Östergötland.

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh måste senast på onsdag vid lunchtid ta beslut om vilka som ska begäras häktade. Hon säger till radion att många fler än de 21 anhållna förväntas lagföras, allteftersom fler identifieras utifrån det bild- och videomaterial som finns från händelserna.

Varenda kotte som som betett sig med att kasta sten på poliser, eldat och skjutit fyrverkerier ska lagföras. Det här är ett allvarligt brott. I helgen har man passerat gränser som inte får passeras. Det här får inte blir det nya normala, det här är oacceptabelt i en rättsstat.

Vill att Paludan nekas

Polisen öppnade i samband med upploppen en funktion på sin webbsajt som möjliggör för allmänheten att ladda upp videomaterial från helgens händelser, vilket kan bidra till utredningsarbetet. Enligt polisens presstalesperson Carina Skagerlind har "ett stort antal filmer" inkommit genom den möjligheten.

"Det är första gången vi gör detta och intresset och viljan från allmänheten att bidra är väldigt stor", kommenterar hon i mejl till TT.

Vid en pressträff i Norrköping på tisdagen sade kommundirektör Anna Thörn att hon nåtts av uppgifter om att Rasmus Paludan ansökt om att få hålla nya sammankomster i Norrköping och Linköping, rapporterar Norrköpings Tidningar.

Polisen borde med anledning av de här händelserna inte bevilja fler sammankomster, sade hon enligt tidningen.

Annons

Annons

Lugnt i flera städer

Enligt Thörn har hon tillsammans med sin motsvarighet i Linköping skrivit ett brev till polisen med samma uppmaning.

Olle Vikmång, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, kallade vid samma pressträff upploppen för angrepp på demokratin. Han uppgav vidare att kommunen är "beredd att skjuta till de resurser som krävs för att bygga upp Navestad".

Stadsdelen, där upplopp ägde rum på torsdagen och söndagen, är av polisen klassad som ett utsatt område.

I Malmö brann två bilar under natten, men polisen gör bedömningen att dessa händelser inte kan kopplas till helgens upplopp.

I övriga upploppsdrabbade städer var måndagskvällen och natten mot tisdagen lugn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.