A-
A+

Studie: Gen avslöjar högre risk för svår covid

En gen avslöjar om du löper större risk att bli svårt sjuk i covid. Arkivbild.
En gen avslöjar om du löper större risk att bli svårt sjuk i covid. Arkivbild.
HälsaTT

En särskild gen kan avgöra om du löper större risk att bli svårt sjuk i covid, enligt brittiska forskare. Störst risk att bära på genen har du om du härstammar från Sydasien.

Annons

Annons

Forskare vid Oxfords universitet har identifierat en högriskgen som finns hos 60 procent av människor med sydasiatisk bakgrund och hos 15 procent av de med europeisk men endast två procent av de med afrikansk-karibisk bakgrund och 1,8 procent hos de som härstammar från östra Asien, skriver BBC.

Vaccin kan enligt forskarna dramatiskt minska risken att bli svårt sjuk för de som bär på genen.

Genen, som döpts till LZTFL1, gör lungorna extra känsliga för viruset, något som tros bero på att den viktiga skyddande hinnan på cellerna som normalt ska skydda lungorna fungerar sämre hos dem med genen och gör det lättare för viruset att fästa.

Enligt forskarna är det en blandning av olika faktorer som påverkar hur sjuk någon med genen blir, bland annat ålder och socioekonomiska faktorer.

Däremot påverkar inte genen immunförsvaret, vilket gör att man får effektivt skydd av vaccin, något som gör att forskarna hoppas kunna ta fram speciellt anpassade mediciner som fokuserar på lungornas funktion och inte bara immunsystemet som i dag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.