A-
A+

Studie: Här är smältande isar oundvikligt

Antarktis isar smälter allt snabbare. Arkivbild.
Antarktis isar smälter allt snabbare. Arkivbild.
KlimatTT

De isar på Antarktis som bidrar mest till höjda havsnivåer om de försvinner ser ut att smälta oavsett vilka utsläppsminskningar världen lyckas med, enligt en ny studie.

Men en svensk forskare varnar för att dra för stora växlar på fynden.

Anna Wåhlin är professor i oceanografi vid Göteborgs universitet och forskar om Antarktis smältande glaciärer.
Anna Wåhlin är professor i oceanografi vid Göteborgs universitet och forskar om Antarktis smältande glaciärer.
Smältande is i västra delen av Antarktis oroar forskarna mest. Amundsenhavet är ett grunt randhav i Stilla havet i västra Antarktis.
Smältande is i västra delen av Antarktis oroar forskarna mest. Amundsenhavet är ett grunt randhav i Stilla havet i västra Antarktis.

Isarna på Antarktis smälter i allt snabbare takt, vilket bidrar till höjda havsnivåer som hotar kuststäder värden över. Det är framför allt den västra delen av Antarktis som bekymrar forskarna. Den innehåller is motsvarande en havsnivåhöjning på cirka 5 meter.

Allra snabbast går förändringarna just nu i Amundsenhavet i västra Antarktis.

I en ny studie har forskare vid British Antarctic Survey använt en modell för att förutspå hur mycket Amundsenhavet värms upp vid olika utsläppsscenarier, till exempel om världen når Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till 1,5 eller 2 grader, och hur mycket is som smälter.

"Fönstret stängt"

Resultatet pekar på att isarna i västra Antarktis fortsätter att smälta i samma takt oavsett hur mycket uppvärmningen begränsas. Därmed är ”fönstret stängt” för att hindra att dessa isar smälter, enligt studieförfattarna.

Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, instämmer men framhåller att även tidigare forskning visar det.

Det nya är att det är liten skillnad mellan de bästa och sämsta scenarierna för utsläppsminskningar. De ger liknande resultat för havsnivåhöjningen, säger hon.

Hon tycker dock att forskarna drar för långtgående slutsatser av sina resultat eftersom modellen de använder är osäker, på grund av brist på data bakåt i tiden.

De tar heller inte hänsyn till exempelvis vad som händer inuti och under isen vid stigande temperaturer, vilket ger en förenklad bild.

Det kan både leda till en över- och underskattning av hur snabbt avsmältningen går, enligt Wåhlin.

Viktigt pressa ner utsläpp

Hon framhåller även att det är oklart hur mycket av avsmältningen i Antarktis som beror på människans uppvärmning av planen och på naturliga processer. Världen är i en period mellan två istider och då blir isarna mindre.

Vi människor har säkert ökat takten på avsmältningen, men hur mycket vet vi ännu inte, säger Anna Wåhlin.

Resultaten ska inte tolkas som att det inte spelar någon roll hur mycket vi minskar utsläppen, även när det gäller att begränsa havsnivåhöjningen, framhåller forskarna. Minskade utsläpp kan dämpa avsmältningen i andra delar av Antarktis på längre sikt.

Anpassa samhället

Fynden visar hur viktigt det är att anpassa samhället till stigande havsnivåer, menar forskarna som skriver att ”beslutsfattare bör vara beredda på flera meters havsnivåhöjning under de kommande århundradena”.

Studien presenteras i tidskriften Nature Climate Change. Analysen pekar på att avsmältningen av glaciärer vid Amundsenhavet kommer att ske tre gånger snabbare under detta århundrade jämfört med det föregående, oavsett hur mycket växthusgasutsläppen minskar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.