A-
A+

Studie: Jobbet bättre ju äldre man blir

Äldre arbetstagare kan plocka russinen ur jobbkakan. Arkivbild.
Äldre arbetstagare kan plocka russinen ur jobbkakan. Arkivbild.
ArbetslivTT

Anställda som passerat de 60 blir mer och mer nöjda med jobbet ju äldre de blir. De vittnar om mer flexibla jobb, bättre villkor och mindre stress, enligt två studier gjorde vid Stockholms universitet.

Annons

Annons

En av förklaringarna är att anställda i pensionsåldern har en starkare förhandlingsposition gentemot arbetsgivarna vad gäller arbetstider och uppgifter – lönearbetet är ju inte längre en nödvändighet.

"Ålderspensionärer har en ekonomisk trygghet som sannolikt är avgörande för att äldre som arbetar ska kunna välja mellan jobben", säger forskaren Lawrence Sacco i ett pressmeddelande.

Möjligheten till kortare arbetstid gör det också möjligt för 60-plussarna att säga nej till vissa arbetsuppgifter och ökar chansen att hålla sig borta från konflikter.

"Även om de uppskattar sina jobb, ser de till att skydda sig mot avigsidorna med att arbeta", kommenterar docent Loretta Platts.

Resultaten baseras på en kvantitativ studie med data från studien Swedish Longitudinal Occupation Survey of Health, där 2 000 anställa i 60-årsåldern ingår, samt en studie i vilken 25 nyligen pensionerade arbetstagare intervjuats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!