-
+

Studie: Novavax-vaccin ger 89 procents skydd

En man får en vaccindos. Arkivbild.
En man får en vaccindos. Arkivbild.
CoronavirusetTT-Reuters

Ett vaccin mot covid-19 som har utvecklats av det amerikanska läkemedelsföretaget Novavax ger 89,3 procents skydd mot coronaviruset, enligt en så kallad fas 3-studie som genomförts av bolaget.

Annons

Annons

Studien som gjordes i Storbritannien omfattade 15 000 personer mellan 18 och 84 år. Omkring 27 procent av deltagarna var över 65 år.

En fas 3-studie är det sista steget innan ett vaccin eller läkemedel kan godkännas.

Enligt en preliminär analys av undersökningen ger vaccinet ett skydd på 95,6 procent mot den ursprungliga varianten av viruset, medan den ger ett skydd på 85,6 procent mot den nya virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson välkomnar beskedet. "Vår läkemedelsmyndighet kommer nu att utvärdera vaccinet, som kommer att tillverkas i Teesside", skriver han på Twitter.

En mindre studie av Novavax-vaccinet som omfattade 4 400 personer i Sydafrika, där en annan ny och smittsammare virusvariant sprids, visade på en lägre skyddsnivå – endast 49,4 procent. När hiv-positiva deltagare räknats bort hade dock vaccinet en skyddsnivå på 60 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss