-
+

Studie om människors kostvanor ska uppdateras

Kostvanorna har förändrats över tid tack vare nya produkter som kommer in i de svenska hemmen, som exempelvis quinoa. Arkivbild.
Kostvanorna har förändrats över tid tack vare nya produkter som kommer in i de svenska hemmen, som exempelvis quinoa. Arkivbild.
FolkhälsaTT

Frågor kring kostvanor som ställdes för 30 år sedan är inte anpassade till dagens maträtter. Därför ska nu den stora pågående forskningsstudien i Västerbotten uppdateras, enligt Vetenskapsradion.

Annons

Annons

Ända sedan 1980-talet har västerbottningar i 40–60-årsåldern erbjudits hälsoundersökningar och hälsosamtal kring risk- och friskfaktorer. Medan individen får bra koll på sin hälsa får folkhälsoforskarna kontinuerlig påfyllning av värdefullt forskningsmaterial kring levnads- och kostvanor. Men nu anser forskarna att studien behöver fräschas upp och uppdateras.

På 80-talet frågade vi om pasta, ris och potatis. Om man då äter quinoa, var hamnar det? Då svarar man ingenting. Så vi ser ju nu att befolkningens BMI stiger sakta, medan det totala energiintaget som vi beräknar från kosten – det sjunker. Och det stämmer ju förstås inte, säger Lena Maria Nilsson, nutritionsepidemiolog vid Umeå universitet, till Vetenskapsradion.

Uppåt 65 procent av de tillfrågade västerbottningarna brukar delta i studien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss