-
+

Studie: Unga kvinnor mer otrygga på bussen

Forskare i Stockholm undersökte hur studenter upplever otrygghet i kollektivtrafiken. Arkivbild.
Forskare i Stockholm undersökte hur studenter upplever otrygghet i kollektivtrafiken. Arkivbild.
ForskningTT

Vem du är, var du bor och vad du varit med om tidigare kan påverka hur trygg du känner dig i kollektivtrafiken.

I en ny studie var det mer än dubbelt så vanligt att unga kvinnor uppgav att de kände sig otrygga på bussen än unga män.

Annons

Annons

Unga människor måste ofta förlita sig på kollektiva transporter när de ska ta sig någonstans, och nu har forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan undersökt hur drygt 1 100 universitetsstudenter i Stockholm upplever tryggheten inom kollektivtrafiken och vilka faktorer som påverkar detta.

Resultaten från enkätundersökningen visar att de allra flesta känner sig trygga när de färdas kollektivt men att otryggheten ökar när mörkret faller på.

Övervakning

Analysen visar också att det var fyra gånger mer sannolikt att en kvinna uppgav att hon känner sig otrygg på tunnelbanan, spårvagnen eller pendeltåget kvälls- och nattetid och 2,4 gånger mer sannolikt att en kvinna känner sig otrygg när hon åker buss. Liknande mönster syntes när forskarna undersökte otrygghet på väg till eller från stationen/hållplatsen.

Forskarna kunde också se att de studenter som klagade på bristfällig övervakning och tomma eller isolerade stationer i större utsträckning upplevde otrygghet i den rälsbundna trafiken. De kvinnor som upplevde problem med berusade personer på busshållplatser rapporterade också i större utsträckning en känsla av otrygghet på bussar.

Annons

Annons

Boende påverkade

Att tidigare ha blivit utsatt för olika typer av sexualbrott eller sexuella trakasserier (någon gång de senaste tre åren) påverkade också upplevelsen av otrygghet negativt, visar studien som publicerats i Nordic Journal of Criminology på nätet. Om studenten bodde i ett område med hög kriminalitet hade också betydelse för känslan av trygghet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss