Stukad filmbransch hoppas på höstens filmer

Helen Sjöholm och Mikael Persbrandt spelar två av rollerna i Peter Dalles 'Tills solen går upp' som får premiär på juldagen. Filmen beskrivs som ett romantiskt kärleksdrama för vuxna, som delvis utspelas i drömmarnas värld. Pressbild.
Helen Sjöholm och Mikael Persbrandt spelar två av rollerna i Peter Dalles "Tills solen går upp" som får premiär på juldagen. Filmen beskrivs som ett romantiskt kärleksdrama för vuxna, som delvis utspelas i drömmarnas värld. Pressbild.
FilmTT

Potentiella publikdragare som Persbrandt, Jönssonligan och Greta Thunberg trängs på en releasetung repertoar i höst.

Men den frilanstäta branschen är hårt pressad.

Det är frapperande hur vi har hamnat mellan stolarna, säger Eva Hamilton, ordförande för Film & tv-producenterna.

Annons

Annons

Mycket har sagts och skrivits om Greta Thunberg. Men dokumentären 'Greta' i regi av Nathan Grossman visar nya sidor av den svenska superstjärnan. Pressbild.
Mycket har sagts och skrivits om Greta Thunberg. Men dokumentären "Greta" i regi av Nathan Grossman visar nya sidor av den svenska superstjärnan. Pressbild.
Många barn- och familjefilmer ser ut att få premiär under hösten. Först ut är 'Rymdresan' med Robert Gustafsson, Teresa Cortes Eliasson och Theodor 'Theoz' Haraldsson. Pressbild.
Många barn- och familjefilmer ser ut att få premiär under hösten. Först ut är "Rymdresan" med Robert Gustafsson, Teresa Cortes Eliasson och Theodor "Theoz" Haraldsson. Pressbild.
Regissören Tomas Alfredson har regisserat 'Se upp för Jönssonligan' och beskriver det som 'pilligt att göra något nytt och respektfullt av det som har varit'.
Regissören Tomas Alfredson har regisserat "Se upp för Jönssonligan" och beskriver det som "pilligt att göra något nytt och respektfullt av det som har varit".
Dilan Gwyn och Linus Wahlgren har huvudrollerna i skräckfilmen 'Andra sidan'. 'Jag fick goosebumps och kunde se direkt hur det skulle bli obehagligt, utan något splatter, när jag läste manuset', säger Linus Wahlgren.
Dilan Gwyn och Linus Wahlgren har huvudrollerna i skräckfilmen "Andra sidan". "Jag fick goosebumps och kunde se direkt hur det skulle bli obehagligt, utan något splatter, när jag läste manuset", säger Linus Wahlgren.
Eva Hamilton, ordförande för Film & tv-producenterna, talade om coronakrisens effekter på branschen. 'Jag känner stor oro för våren 2021', säger hon.
Eva Hamilton, ordförande för Film & tv-producenterna, talade om coronakrisens effekter på branschen. "Jag känner stor oro för våren 2021", säger hon.

Allt och inget var som vanligt när den svenska filmbranschen bjöd på sedvanlig presentation av höstens repertoar.

Pressuppbådet var ovanligt litet, filmer som skulle ha gått upp i våras fick en ny chans och många medverkade på länk.

En av dem var Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, som bland annat beklagade att hennes paradfråga "50-50 by 2020", om en jämställd filmbransch, inte har nått sitt mål. Det blir pinsamt tydligt om man tittar på höstens uppställning: blott 5 av 25 filmer har en kvinnlig regissör.

Vi har heller inte sett en ökad inkludering bakom kameran. I tider av kris är det lätt att man går tillbaka till det man alltid har gjort. Men det är inte så man utvecklas, säger Anna Serner.

"Känner stor oro"

Sverige har som ett av mycket få länder hållit i gång sin produktion under coronakrisen, vilket Eva Hamilton, ordförande för branschorganisationen Film & tv-producenterna, är tacksam för eftersom det har inneburit att några av hennes medlemmar har kunnat arbeta på under våren och sommaren.

Men nu börjar det bli tomt i orderböckerna och läget är allvarligt. Jag känner stor oro för våren 2021.

Ett problem är att branschen till stor del består av frilansare, som hamnat mellan stolarna i de stödsystem som skapats under krisen.

Vad som behövs är ett generellt stöd för egenföretagare. Det är märkligt att det efter ett halvår inte finns på plats, säger Eva Hamilton, som också framhöll att det nu vore ett bra tillfälle att införa de produktionsrabatter som hela branschen så hett efterfrågar.
Vårt intryck är att både kultur- och näringsdepartementet slåss för detta men att det tar stopp hos finansdepartementet. På kort sikt behöver också SFI mer stödpengar.

Annons

Annons

Fint för familjer

Redan före coronakrisen kämpade svensk film på bio mot vikande publiksiffror. Filmer för barn och deras vuxna brukar dock vara ett säkert kort och i höst kommer flera filmer som på förhand verkar spännande.

Först ut är "Rymdresan", en green screen-tung historia med sociala medier-stjärnan Theoz och Robert Gustafsson. Lagom till novemberlovet dyker Martin Widmarks Nelly Rapp upp och jagar monster och till jul får de yngsta en fin present i form av animerade "Apstjärnan" med stjärnensemblen Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Pernilla August som röster.

På juldagen blir det dragkamp om familjepubliken då både den sista filmen i trilogin om familjen Andersson, "Sune – uppdrag midsommar" och nyversionen av Jönssonligan, "Se upp för Jönssonligan" får premiär. Den senare är regisserad av Tomas Alfredson, som beskriver arbetet med filmen som "ett korsordsarbete utan dess like".

Jag tänkte att det här blir lustlajbans. Men det visade sig att det här är vad man inom brittisk film kallar en "caper film", som "Blåsningen". Det ska vara roligt och spännande och det är komplicerat att få till.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons