A-
A+

Styckmordet i Karlskrona noga planerat

Styckmordsrättegången i Blekinge tingsrätt har inletts. Två män, 22 och 23 år gamla, är åtalade för mord och brott mot griftefriden. Arkivbild.
Styckmordsrättegången i Blekinge tingsrätt har inletts. Två män, 22 och 23 år gamla, är åtalade för mord och brott mot griftefriden. Arkivbild.
BrottTT

Styckmordet i Karlskrona förra sommaren var planerat under en längre tid. När rättegången mot två unga män inleddes i dag beskrev åklagaren männens inköp, internetsökningar och bokning av tvättstugan i huset där en 57-årig man mördades.

Annons

Annons

Mannen slogs ihjäl i sin egen lägenhet, styckades i badrummet och forslades nästa dag ut i Karlskronas skärgård, där kvarlevorna gömdes på en ö. Två män, 22 och 23 år gamla, har åtalats för mord och brott mot griftefriden.

Medan 22-åringen erkänner att de båda tillsammans genomfört mordet och därefter styckat och forslat bort kroppen erkänner 23-åringen medhjälp till mord och brott mot griftefriden.

Männen bodde i den mördade mannens lägenhet och det var 22-åringen som slog larm om att 57-åringen försvunnit. Larmsamtalet spelades upp i tingsrätten, rapporterar lokala medier.

Noggrann planering

Åklagaren berättar i rättegången hur en noggrann planering föregått mordet. 22-åringen sökte mordtips på internet och information om lika vapen. De ska också ha utformat en alternativ mordplan, enligt åklagaren, som innebar att 57-åringen skulle skjutas under en motionsrunda.

En av dem köpte ståltråd och tejp, den andre tog hem förkläden från jobbet för att använda vid brottet. Dagen efter mordet hade de bokat tvättstugan i fastigheten.

Männen blev tidigt misstänkta för att vara inblandade i mannens försvinnande, bland annat eftersom de var de sista som hade träffat honom. Först häktades de för människorov och sedan stärktes misstankarna mot dem.

Annons

Annons

Tillgång till lägenhet

När åtalet väcktes pekade åklagare Anna Johansson på tillgången till den mördades lägenhet som ett troligt motiv. De båda männen hade bott i den tillsammans.

När han ville flytta tillbaka till sin lägenhet så togs inte det här emot så väl. Då bestämde man sig för att man skulle döda honom, sade åklagaren till TT.

Lägenhetsmotivet har avfärdats av 22-åringens advokat Karl Hamstedt, som hävdat att det var psykisk ohälsa som låg bakom gärningen.

Båda de åtalade har genomgått både en mindre och en större rättspsykiatrisk undersökning. Den mindre undersökningen indikerade att båda led av allvarlig psykiskt störning vid dådet, men när de sedan blev mer grundligt undersökta blev svaret att ingen av dem hade lidit av allvarlig psykisk störning, varken när brottet begicks eller när de undersöktes.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!