A-
A+

Styrkebesked från europeiskt näringsliv

Staplar av stolar utanför ett café i Lille i Frankrike. Arkivbild.
Staplar av stolar utanför ett café i Lille i Frankrike. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP-Reuters

Takten i återhämtningen ökar i eurozonens ekonomier i april, enligt preliminär statistik.

Inköpschefsindex överraskar positivt när den krisdrabbade tjänstesektorn tagit fart.

Annons

Annons

Annons

Annons

Trots att pandemin fortfarande har ett grepp om världen med omfattande smittskyddsrestriktioner visar ekonomin på motståndskraft på många håll.

Inköpschefsindex (PMI) för eurozonen steg till 53,7 i april, enligt preliminära data från IHS Markit, från 53,2 i mars. Det är den högsta nivån på nio månader och väntat var ett PMI på 52,8.

Delindex för den dominerande tjänstesektorn steg till 50,3, från 49,6 månaden före. Där väntades inte signaler om tillväxt. Ett index över 50 anses signalera tillväxt.

Frankrike överraskar

Inköpschefsindex (PMI), som är ett mått på aktiviteten i näringslivet, visar på att tillväxten tuffar på i EU:s två största ekonomier Tyskland och Frankrike.

I Frankrike var aktiviteten i näringslivet högre än väntat i april. Det sammanvägda indexet för tjänste- och industrisektorn steg till 51,7 i april, enligt de preliminära siffrorna från IHS Markit. Väntat var ett index på 48,8.

PMI för landets dominerande sektor, tjänstesektorn, har tagit sig över 50-strecket till 50,4. Där låg förväntningen på 46,5. Det är första gången det noteras en ökning av PMI för tjänstesektorn i landet sedan förra sommaren.

PMI för tillverkningsindustrin som redan är väl över 50-strecket minskade dock en aning, från 59,3 i mars till 59,2 i april.

Annons

Annons

Hög industriaktivitet

Även i Tyskland är aktiviteten i industrin fortsatt hög, men minskar också något jämfört med mars, från ett PMI på 66,6 till 66,4 i april. Det var dock bättre än väntat. PMI för tjänstesektorn minskade samtidigt från 51,5 i mars till 50,1 i april, något svagare än väntat.

Det sammanvägda indexet för april landade därmed på 56,0 i april, ned från 57,3 månaden före, men fortfarande en bit ovanför nivån som markerar tillväxt.

Anställningstakten i det tyska näringslivet är rekordhög och orderböckerna växer samtidigt som det finns problem i leverantörskedjorna som påverkar produktionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr