-
+

Succétränaren på plats: "Väldigt stolt"

Sveriges huvudtränare Johannes Lukas fick äntligen uppleva en medalj på plats i Pokljuka.
Sveriges huvudtränare Johannes Lukas fick äntligen uppleva en medalj på plats i Pokljuka.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Han har inte fått grönt ljus av sin läkare att åka till Pokljuka. Snarare "orange". Men huvudtränaren Johannes Lukas fanns trots det på plats när Sverige knep femte VM-medaljen och därmed blev det bästa laget genom historien.

Man är väldigt stolt, säger Lukas.

Annons

Annons

Det sades att Johannes Lukas skulle missa resten av säsongen efter att han föll olyckligt i en hal trappa i Antholz och slog upp en tidigare opererad skada i vänster axel som behövde opereras.

Själv hoppades han hela tiden på att kunna ansluta till skidskytte-VM någon dag under mästerskapet. Men han sade ingenting till åkarna förrän dagen innan han bokade biljetten. På onsdagskvällen kom han fram, och på torsdagen var han med på stadion i Pokljuka.

Rehaben gick bra, men jag måste vara försiktig och hålla mig på benen. Jag måste ta det lugnt och får mest njuta av att vara med laget, säger han med armen i en mitella.

Bästa VM:et

Lukas tog över huvudtränaransvaret efter Wolfgang Pichler inför förra säsongen och har gjort succé med laget. Sverige har redan krossat rekordet i antalet pallplatser under en säsong, och i och med Hanna Öbergs och Sebastian Samuelssons brons i singelmixedstafetten tangerades också rekord-VM:et från 2012 när man också knep fem medaljer.

Då blev det dock inget guld, vilket göra att årets gäng redan är det bästa blågula skidskyttelaget genom tiderna.

Det känns jättebra och man är väldigt stolt över jobbet som vi har gjort tillsammans. Alla personer i bakgrunden också, och inte bara det här året. Det är en process som vi verkligen tagit steg för steg. Det är en enorm lagsuccé och det finns flera tävlingar kvar, så vi är fortfarande lite hungriga, säger Lukas.

Annons

Annons

Ska stå i skogen

Hanna Öberg var glad att nu inte bara kunna prata med Johannes Lukas över telefon.

Det är jättekul att han får vara med och fira med oss, säger hon.

Och när kvällens planerade tårta kommer på tal skrattar Samuelsson:

Vi får ju mata honom, han kan ju knappt hålla i besticken, säger han och fortsätter:
Men han får inte ramla igen. Jag hörde att de sagt där hemma att "ramlar du nu igen får du ta hand om dig själv", vi får försöka hjälpa honom så gott det går.

Johannes Lukas planerar att stanna kvar i Pokljuka resten av VM om allt går bra med rehabträningen. Han har två fysios som kan hjälpa till och på fötterna har han broddar för att hålla sig på benen.

Och jag har hittat ett bra ställe i skogen där det är lite lugnt och då känner jag mig trygg att jag står på benen, säger han.

TT: Men du ska ändå ut i skogen...?

Jo, det är ändå min plats. Men jag har hittat ett bra ställe utan någon brant uppförsbacke, bara en stor platt. Jag ska stå själv, inte nära alla andra tränare, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss