-
+

Sudan om megadamm: Ett säkerhetshot

Etiopien är redo att fortsätta påfyllnaden av en megadamm vid Nilen, kallad renässansdammen. Arkivbild.
Etiopien är redo att fortsätta påfyllnaden av en megadamm vid Nilen, kallad renässansdammen. Arkivbild.
Sudan/EtiopienTT-AFP

Jättedammen vid Blå Nilen är en fortsatt oroshärd, sedan Etiopien vill fortsätta påfyllnaden.

Sudan varnar för allvarliga konsekvenser.

Annons

Annons

Sudan varnar åter Etiopien för att fortsätta med planerna att fylla den nybyggda megadammen, kallad renässansdammen, vid Blå Nilen.

Etiopien planerar att inleda den andra fasen i påfyllnaden av den kontroversiella dammen, som fått de tre Nilenländerna Sudan, Etiopien och Egypten att hamna i bråk.

Säkerhet hotas

Vår nationella säkerhet hotas om Etiopien verkligen börjar fylla renässansdammen kommande juli, säger Sudans vattenminister Yassir Abbas i en intervju med nyhetsbyrån AFP i Sudans huvudstad Khartum.

Abbas säger att hälften av invånarna i centrala Sudan påverkas direkt om påfyllnad av vatten genomförs. Dessutom påverkar det jordbruk och tillförsel av vatten till Sudans damm Roseires.

Etiopien inledde projektet med den kontroversiella dammen 2011. Landet uppger att man redan uppfyllt målet om påfyllnad som sattes förra året, och att man nu är redo att sätta igång nästa fas.

Förhandlingar mellan de tre länderna, under överinseende av Afrikanska unionen och EU i förra månaden ledde ingenstans.

Sudan ser en fördel med att dammen kan minska översvämningar. Faran är om Etiopien tar för mycket vatten ur Blå Nilen till dammen, vilken kan hota vattentillgången till boende och odlingar utefter floden, samt till vattenkraftverk i Sudan.

Annons

Annons

Tvist om gränsmark

Dessutom har oron ökat i gränsområden mellan Etiopien och Sudan sedan etiopiska bönder odlar på mark som Sudan anser är sudanesiskt territorium.

Blå Nilen har sin upprinnelse i Tanasjön i Etiopien, och möter Vita Nilen - med ursprung i Victoriasjön – vid Sudans huvudstad Khartum. Nilen mynnar sedan ut i Medelhavet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss