Suga bekräftar – vill leda Japan

Yoshihide Suga. Arkivbild.
Yoshihide Suga. Arkivbild.
JapanTT-AFP-Reuters

Nu är det offentligt. Yoshihide Suga, som står Japans avgående premiärminister Shinzo Abe nära och som varit statsråd med samordningsansvar under Abe, kandiderar till posten som partiledare i Liberaldemokratiska partiet (LDP) och därmed även regeringschef.

Annons

Annons

Suga säger att han ställer upp i kampen för att han vill undvika politiskt vakuum i en tid då världens tredje största ekonomi tampas med viruspandemin. Vid en presskonferens lovar han också att fortsätta med det reformprogram, kallat "Abenomics" som blåst liv i Japans haltande tillväxt.

Suga anses ha mycket goda chanser att vinna ledarstriden. Även den tidigare försvarsministern Shigery Ishiba och tidigare utrikesministern Fumio Kishida har förekommit i spekulationerna, men då Suga enligt public service-kanalen NHK har säkrat stöd från fem av regeringspartiet LDP:s sju partigrupper är han favorittippad. Ishiba beskrivs dock som mer omtyckt bland den japanska allmänheten.

Abe meddelade sin avgång i förra veckan, med hänvisning till sviktande hälsa. Hans konservativa linje har starkt stöd inom partiet och någon större politisk kursomläggning är troligen inte att vänta, enligt många bedömare.

LDP:s ordförandeval hålls den 14 september.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons