Suicidrisk kvarstår flera decennier senare

Personer som försökt ta sina liv kan vara självmordsbenägna flera årtionden senare, visar en ny studie. Arkivbild.
Personer som försökt ta sina liv kan vara självmordsbenägna flera årtionden senare, visar en ny studie. Arkivbild.
Psykisk ohälsaTT

Varje år tar cirka 1 500 personer livet av sig i Sverige.

En ny studie visar att de som försökt ta sina liv fortfarande ligger i riskzonen för suicid flera årtionden senare.

Annons

Annons

Forskare vid Lunds universitet har följt 1 044 personer som efter suicidförsök inkommit på Lunds universitetssjukhus mellan åren 1987 och 1998.

Under de följande åren fram till 2019 hade 7,2 procent av dessa tagit sina liv.

Drygt hälften av dem som avled i suicid hade tagit sina liv sex år efter självmordsförsöket eller senare. De största riskfaktorerna för de avlidna var att de genomfört flera tidigare suicidförsök eller blivit diagnostiserade med depression eller psykos.

Förekomsten av tidigare suicidförsök hade fortfarande efter upp till flera decennier en påverkan på suicidrisken, säger Sara Probert-Lindström, en av forskarna till den vetenskapliga artikeln som publiceras i The British Medical Journal.

Så sent som 32 år senare var tidigare självmordsförsök fortfarande en avgörande riskfaktor för dem som tagit sina liv. Något som inte tidigare varit känt.

Man har kunnat se tendensen till att det ligger till på det här sättet, men vi har nu kunnat bekräfta det i en stor grupp individer som vi har kunnat följa under lång tid, säger hon.

Sara Probert-Lindström hoppas att studiens resultat ska komma till användning för dem som jobbar kliniskt.

Även om tidigare suicidförsök ligger väldigt långt tillbaka i tiden måste man fortfarande ta hänsyn till det i bedömningen, säger hon och fortsätter:
Vår förhoppning är att det här ska kunna vara till nytta i den väldigt svåra utmaning som vi kliniker står inför när vi gör suicidriskbedömningar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons