A-
A+

Sunak: Parthenonfrisen blir kvar i London

Grekland vill få tillbaka Parthenonskulpturerna från Storbritannien men möter motstånd från premiärminister Rishi Sunak. Arkivbild.
Grekland vill få tillbaka Parthenonskulpturerna från Storbritannien men möter motstånd från premiärminister Rishi Sunak. Arkivbild.
KulturTT

Annons

Annons

Grekland har länge försökt få tillbaka Parthenonskulpturerna från Storbritannien och enligt British museum har det sedan i början av året förts ”konstruktiva samtal” om frisen, som en gång i tiden prydde templet på Akropolisklippan i Aten.

Nu har dock premiärminister Rishi Sunak satt ner foten och säger att han kommer att arbeta för att marmorskulpturerna ska stanna kvar i Storbritannien, rapporterar Dagens Nyheter.

Samlingen på British museum är skyddad enligt brittisk lag och så kommer det att vara även i fortsättningen, säger Rishi Sunak till The Guardian.

De 2 500 år gamla skulpturerna har ställts ut på British museum i London sedan 1832. I brittisk lag regleras vad landets museer får göra med sina antikviteter och där framgår bland annat att antikviteter bara får ges bort i väldigt speciella fall.

I mötena med den grekiska regeringen ska en lösning ha diskuterats där Grekland får ha Parthenonfrisen på lång-lån i stället för att den återlämnas permanent, men inte heller det är ett alternativet för Sunaks regering, skriver The Guardian.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.