A-
A+

Superhemligt material i bostaden – man åtalas

En man i 70-årsåldern åtalas för innehav av uppgifter om militära anläggningar. Arkivbild
En man i 70-årsåldern åtalas för innehav av uppgifter om militära anläggningar. Arkivbild
BrottTT

En man i 70-årsåldern åtalas för att ha haft hemligt och känsligt material om 41 militära försvarsanläggningar i sin bostad.

Annons

Annons

Han har suttit på en stor mängd mycket, mycket hemligt och känsligt material, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Materialet hittades under en husrannsakan. Det handlar enligt åklagaren om sammanställningar av uppgifter som gör det möjligt att kartlägga militär infrastruktur av stor betydelse för rikets försvar.

Materialet har han fått på olika sätt, men det har inte gått att styrka hur. Bakgrunden är ett stort intresse för militära anläggningar, bedömer åklagaren.

Han har haft kontakter med likasinnade som är intresserade av precis den här typen av verksamhet. Han har tidigare haft ett forum som har publicerat uppgifter om militära försvarsanläggningar, säger Mats Ljunqvist.

Går inte att styrka

Detta forum har senare överlåtits åt en annan person. Senare har det använts för systematisk spridning av hemliga uppgifter, men det ställs inte den nu åtalade mannen till svars för. Han åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Han har spridit material, men han åtalas inte för det eftersom det inte går att styrka precis vilket material det är han har spridit.

Materialet handlar om väsentliga anläggningar för Sveriges försvar. Åklagaren hänvisar till en bedömning som gjorts av den militära underrättelsetjänsten. Skadan för Sverige av att materialet behandlats på det här sättet gör att brottet ska bedömas som grovt.

Det är digniteten på det här materialet, dels mängden och dels vad det är för typ av uppgifter. Exakt vad det är för uppgifter omfattas av försvarssekretess.

Annons

Annons

Inte velat skada

Åklagaren bedömer inte att den åtalade har haft intresse av att skada Sverige. Hade syftet varit att överlämna materialet till främmande makt så hade han i stället blivit misstänkt för spioneri.

Vi har i förundersökningen kommit fram till att syftet för honom inte har varit att röja uppgifterna för främmande makt, utan här handlar det om den här gruppen av personer som är intresserade.

Mannen har troligen fått materialet från andra personer som har samma intresse, enligt åklagaren.

Enligt Ljungqvist arbetar för närvarande tre åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål med ytterligare ett antal förundersökningar mot olika personer där åtal kan förväntas inom kort.

Rättat: Mannen åtalas för innehav, inte spridande av hemliga uppgifter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.