A-
A+

Supertalangen jagar OS-plats efter tufft 2020

Hanna Bennison under fotbollslandslagets träning på Tele2 arena inför landskampen mot USA på lördag.
Hanna Bennison under fotbollslandslagets träning på Tele2 arena inför landskampen mot USA på lördag.
FotbollTT

Landslagsdebuten mot USA blev en succé, men följdes av ett fjolår fyllt av motgångar och corona.

Nu är Sveriges, förlåt världens, största fotbollstalang redo för en ny drabbning med det amerikanska världsmästarlaget.

Det är viktigt att man presterar, det kommer vara avgörande för att ta sig till OS, känns det som, säger Hanna Bennison.

Annons

Annons

Hanna Bennison gjorde en stundom glimrande landslagsdebut i Columbus i november 2019. Den då 17-åriga mittfältaren fick hoppa in mot nyblivna världsmästaren USA och bad inte om ursäkt för sig. På den knappa halvtimmen bjöd hon de dryga 20 000 åskådarna på både en elegant tunnel och en högklassig chipp som låg bakom ett av Sveriges mål i 2–3-förlusten.

De största minnena är chippen och tunneln, och sedan också hur mycket publik det var. Och jag tar med mig att våga spela och våga vara kreativ, att våga utmana även om det är ett jättebra motstånd, säger Hanna Bennison.

När hon nu förbereder sig inför ännu en match mot USA, på Friends arena på lördag, har hon ytterligare fem A-landskamper i benen. Men också en hel del strul.

Första större skadan

Fjolårssäsongen blev inte riktigt vad Bennison hade tänkt sig. En stressfraktur i benet och en lindrigare släng av covid-19 gjorde att hon till slut bara startade fem allsvenska matcher med Rosengård.

Förra året var en tuff period för mig, både med skada och corona. Det var också min första större skada, så det var väldigt tufft under den perioden. Men nu har jag tagit mig igenom den och lärt mig mycket av det, säger Bennison.
Nu känner jag att jag har börjat komma tillbaka dit där jag var före skadan. Och det känns som att jag utvecklas lite mer, till och med.

Caroline Seger, lagkapten i både Rosengård och landslaget, har tidigare beskrivit Bennison som den största talang hon sett. Och nyligen kom nästa hedersbetygelse när sajten Goal utnämnde 18-åringen till världens bästa fotbollstalang.

Det var nästan lite overkligt, det var ingenting som jag hade förväntat mig. Det var jättekul att få den utmärkelsen. Det har gjort att man har fått lite mer uppmärksamhet, också från andra klubbar.

Intresset från utlandet är välkänt. Men någon brådska att lämna Sverige har Bennison inte. Hon har kontrakt med Rosengård till 2022, och ska allra minst gå klart gymnasiet. Det gör hon å andra sidan redan i sommar.

Jag trivs väldigt bra i Rosengård, jag känner mig trygg där och känner att jag utvecklas fortfarande. Samtidigt finns såklart tankarna om att flytta utomlands och det är det jag vill i framtiden. Just nu tycker jag att den engelska ligan är intressant. Det är bra lag där och många roliga och jämna matcher.

Annons

Annons

Tajt om OS-platserna

Att möta USA igen kittlar lite extra, erkänner hon. Hon är samtidigt medveten om att det gäller att göra bra ifrån sig om man ska ha möjlighet att ta en plats i truppen till sommarens OS i Tokyo. Under den pågående samlingen, där även en bortamatch mot Polen nästa vecka ingår, är 25 spelare med (22 utespelare, tre målvakter).

Till Japan får förbundskapten Peter Gerhardsson bara ta med sig två målvakter och 16 utespelare.

Det är klart att det är viktigt att man presterar. Det kommer vara avgörande för att ta sig till OS, känns det som, säger Bennison.
Men jag tror ändå att det finns en chans. Och jag kommer jobba väldigt hårt för att försöka ta mig dit. Men sedan vet jag också att konkurrenssituationen är väldigt hård i år. Det blir tufft, men jag kommer jobba för det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!