A-
A+

Supportrar och storklubbar eniga: Nej till VAR

I höst ska svensk fotboll bestämma om VAR ska införas i allsvenskan.
I höst ska svensk fotboll bestämma om VAR ska införas i allsvenskan.
FotbollTT

Tio elitklubbar och den svenska fotbollssupporterunionen har redan bestämt sig:

Videodomarsystemet VAR bör hållas borta.

Vill inte svensk fotboll ha det här, då får vi helt enkelt förhålla oss till det och acceptera det, säger Svenska fotbollförbundets (SvFF) ordförande Karl-Erik Nilsson.

Annons

Annons

I höst ska ett beslut fattas i frågan. Om det blir ett ja till VAR kommer systemet att införas tidigast 2023 i allsvenskan.

Åsikterna går isär huruvida det är rätt väg för svensk fotboll. Elitdomarna vill se VAR och oroar sig för att man halkar efter om det inte implementeras.

Varenda land har det snart. Vi vet att vi tappar i konkurrenskraft mot de övriga domarna på den internationella scenen, säger Stefan Johannesson, elitansvarig i förbundets domargrupp.

Han säger också att systemet i första hand inte finns för domarnas skull – utan för klubbarnas.

Det kom till för att det ska bli så rättvist det kan bli för klubbarna, säger Johannesson.

"Inget intresse kvar"

Men från klubbhåll bemöts VAR med kalla handen – åtminstone från de föreningar som röstat om det på sina årsmöten.

Redan 2020 röstade AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö för att arbeta mot Var. I år har ytterligare sex klubbar sällat sig till skaran, däribland IFK Göteborg och Elfsborg.

Svensk elitfotboll (Sef), intresseorganisationen för allsvenskan och superettan, har offentliggjort en utredning om VAR som ska ligga till grund för förbundets beslut. I den har alla berörda parter kommit till tals – och från supportrarna är motståndet starkt.

“VAR kommer att ta bort känslorna, stämningen och det spontana från fotbollen, och när så sker finns det inget intresse kvar av att uppleva fotbollen på plats”, skriver svenska fotbollssupporterunionen.

Karl-Erik Nilsson vill inte gå in på vad motståndet innebär för höstens val. Han säger att klubbarna ska få ta ställning igen när ett definitivt förslag ligger på bordet, vilket det förväntas göra i slutet av sommaren.

Det är ingen tvekan om att föreningarnas uppfattning i den här frågan kommer vara väldigt, väldigt avgörande för de kommande besluten, säger han.
Vill inte svensk fotboll ha det här, då får vi helt enkelt förhålla oss till det och acceptera det.

Annons

Annons

"Hårt slag"

Viktor Adolfsson, supporterordförande i Djurgårdens officiella supporterförening Järnkaminerna, säger att klubben ska verka emot VAR oavsett hur förslaget är utformat.

Till skillnad från många andra länder har vi (supportrar) fått möjlighet att påverka själva och jag hoppas att det blir den avgörande skillnaden och att vi slipper det här, säger han.
Det skulle vara ett ganska hårt slag mot svensk fotbolls attraktionskraft.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist förstår skepsisen mot systemet i dess nuvarande form.

Den dagen som det här (VAR) stöttar känslan och upplevelsen kring fotbollen i stället för att riskera att skada den, då är det nog lättare att ta sådana här beslut, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!