A-
A+

Svag grön återhämtning – trots stora ord

Vindkraftverk vid Sönke-Nissen-Koog i Tyskland, ett av de länder som gör stora satsningar på förnybar energi. Arkivbild.
Vindkraftverk vid Sönke-Nissen-Koog i Tyskland, ett av de länder som gör stora satsningar på förnybar energi. Arkivbild.
KlimatTT

Om klimatkrisen ska kunna hanteras måste världens länder satsa på en grön återhämtning i spåren efter pandemin. Det budskapet har upprepats fler gånger av FN, Världsbanken och Internationella energiorganet.

Men hittills har bara 2,5 procent av stödåtgärderna gått i grön riktning, enligt en ny rapport.

Annons

Annons

Det är dags att överge den löjeväckande uppfattningen att det skulle finnas en motsättning mellan att investera i miljön och att hjälpa samhället att få fart igen, säger Cameron Hepburn, professor i miljöekonomi vid Oxford University, vid en presskonferens där han tillsammans med kollegor vid FN:s miljöprogram presenterar en ny rapport om hur världens länder riktar sina stödpengar i spåren av pandemin.
Vi vet att en grön återhämtning skulle bli en vinst både för ekonomin och för klimatet. Nu måste vi komma i gång, tillägger han.

Liten del till gröna projekt

Fast än så länge går det trögt. Av de nästan 15 biljoner dollar som världens 50 ledande ekonomier hittills satsat på olika återhämtningsåtgärder har endast 341 miljarder gått till projekt som kan klassas som gröna och klimatvänliga, konstaterar Oxfordforskarna.

De påpekar dock att bilden kan nyanseras, genom att bortse från de rent akuta krisåtgärder och i stället se hur stor andel av de mer långsiktiga investeringarna som gått till gröna projekt. Då växer andelen till 18 procent.

Men resterande 82 procent går till att bevara läget som det är, och det är helt ohållbart. Så det är långt ifrån tillräckligt. Dessutom har 2–3 procent gått till ökade investeringar i fossil energi, säger Hepburns kollega Brian O'Callaghan.

Annons

Annons

"Finns fortfarande möjlighet"

Ett sätt att sporra länderna att satsa mer på en grön återhämtning är ökad transparens, anser forskarna. Därför har de skapat projektet Global Recovery Observatory en interaktiv karta som uppdateras löpande med uppgifter om hur världens stater spenderar sina stödpengar.

Det finns fortfarande möjlighet att göra kloka investeringar i återhämtning. Regeringarna kan utnyttja det här tillfället för att säkra en långsiktig ekonomisk, social och miljömässig framgång, säger Brian O'Callaghan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!