A-
A+

Svahn: "Håller inte på för att bli igenkänd"

Linn Svahn uttalar sig nu för första gången efter misslyckandet i skid-VM.
Linn Svahn uttalar sig nu för första gången efter misslyckandet i skid-VM.
SkidorTT

Hon sade knappt ett ord ens inför VM.

Efter sprintfiaskot vägrade hon sedan att prata helt.

Nu bryter Linn Svahn tystnaden.

Jag håller inte på med skidor för att bli igenkänd och att alla ska få veta vad jag tycker och tänker.

Annons

Annons

Den unga längdstjärnan kom till skid-VM i Oberstdorf med vind i ryggen och som en av mästerskapets största guldfavoriter. Men redan på första dagen, på favoritdistansen sprint, gick det åt skogen. Linn Svahn åkte ut i semifinal, och vägrade efteråt att kommentera saken.

Det var det sista vi fick se av 21-åringen, som redan på pressträffen inför VM-sprinten förvirrat medierna genom att knappt leverera en enda fullständig mening om sina tankar inför karriärens första mästerskap.

"Lite överdramatiskt"

Inför helgens världscupavslutning i schweiziska Engadin gör sig Linn Svahn åter tillgänglig.

TT: Vad var det som hände?

Det blir lite överdramatiskt, tycker jag. Det är inte så att jag har krupit ner i ett hål och lämnat jorden, säger Svahn.
Men om jag ska vara ärlig så är jag en person som vill ha lite integritet. Och sedan är jag också skidåkare. Men jag håller inte på med skidor för att bli igenkänd och att alla ska få veta vad jag tycker och tänker.

Men VM blev en rejäl näsbränna, medger Svahn och erkänner att hennes målsättning inför mästerskapet var fyra medaljer. Nu blev det bara ett misslyckat lopp.

Det är väl lite sådan jag är. Jag satsar högt och kommer aldrig vara nöjd med att bara delta. Jag vill lyckas med det mesta och vill lyckas rejält. Då blir det tufft när man inte åstadkommer det. Att inte lyckas med det man verkligen vill under den absolut viktigaste tävlingen, det är en tuff smäll som idrottare.
Samtidigt kommer jag kanske komma hem med de där fyra medaljerna från nästa mästerskap. Om jag säger att jag bara vill delta, då kommer jag aldrig kunna slåss om dem.

Annons

Annons

Dåliga förberedelser

Den skadade axeln hjälpte inte heller till. Några veckor före mästerskapet föll Svahn under en världscuptävling i Ulricehamn och hon fick ägna tiden inför VM åt att kurera sig.

Det blev inte optimalt det som hände i Ulricehamn. Jag har verkligen fått bekräftat att jag är beroende av optimala förberedelser för att kunna prestera. Och det hade jag inte den här gången.

Helgens tävlingar i Schweiz kan inte kompensera för ett helt mästerskapshaveri. Men det kan ge krafter inför framtiden.

Just nu känner jag att VM bara är tändvätska inför helgen. Sedan har jag försökt låsa in VM lite, för att plocka fram det och göra en ordentlig utvärdering efter säsongen. För den här säsongen är inte över, även om säsongens höjdpunkt har gått. Och det tåget gick väldigt fort förbi för mig.

Damerna inleder helgen med masstart, 10 kilometer i klassisk stil, på lördagen, och avslutar dagen därpå med jaktstart, 30 kilometer fri stil.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!