A-
A+

Svahn missar OS – mörkade i två månader

Linn Svahn. Arkivbild.
Linn Svahn. Arkivbild.
SkidorTT

Linn Svahns axelskada gör att hon missar vinter-OS i Peking. Hon har vetat om det i två månader, men väljer att berätta först nu.

Det är skönt att riva av det och göra det allmänt känt, säger skidstjärnan.

Annons

Annons

Hon säger att hon fick beskedet direkt efter axeloperationen för två månader sedan. Skadorna i axeln var omfattande och rehabtiden som skulle krävas efter operationen skulle bli lång.

Men trots att hon kanske skulle vara längre fram i rehaben om skadans allvar upptäckts tidigare, är hon inte bitter.

Inte i dagsläget, du kommer inte framåt om du grämer dig för något du kunde gjort tidigare. För att komma framåt måste man kunna lägga det bakom sig, säger sprintspecialisten på en presskonferens.

Föll i Ulricehamn

Svahn har velat hålla sin OS-status hemlig under månaderna efter operationen, men bestämde sig för att det var dags att berätta – först i en intervju med Expressen – med en vecka kvar till den nationella premiären. Och med knappt tre månader kvar till OS.

Det är skönt att riva av det och göra det allmänt känt, säger hon.

Hon föll under världscuptävlingarna i Ulricehamn i februari, men fortsatte att tävla över VM i Oberstdorf då skidförbundets medicinska team trodde att skadan skulle kunna läkas genom rehabilitering.

Annons

Annons

Väntat i två månader

Svahn har nu fått ställa om i sin målbild för säsongen.

Jag jobbar väldigt mycket mot mål och har siktet framåt och högt upp. Efter operationen har jag sett att målet jag haft inte längre är aktuellt. Det har varit tufft, tufft att min vardag inte varit som den brukar den här tiden på året.
Jag kan ändå känna en trygghet och ett lugn i en tuff rehab, det är något som ger mig motivation.

Inspirerande utmaning

Svahn hymlar dock inte med att OS varit det stora målet inför den här säsongen.

Det är såklart att man som idrottare drivs av mästerskap och att göra den tuffa träningen varje dag för att nå sina mål. Nu får jag inte det. OS är inte bara ett stort mål för en säsong, det är ett stort mål för en karriär.

Men målet just nu är inte att skynda sig tillbaka.

Jag vill inte stå på start skadad, jag vill inte skynda något som inte är säkert, säger hon.

Svahn slog igenom med dunder och brak säsongen 2019-20 då hon vann sprintcupen i världscupen. Hon har elva världscupsegrar, nio i sprint och två i 10 km.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.