A-
A+

Svahn om vc-comebacken: "Som att komma hem"

Linn Svahn gör comeback i världscupen i sprinten i Livigno. Arkivbild.
Linn Svahn gör comeback i världscupen i sprinten i Livigno. Arkivbild.
SkidorTT

Comeback, VM-chans, revansch. Orden som kan beskriva Linn Svahns första världscuplopp på nästan två år är många. Själv försöker hon inte tänka på VM eller det som varit, utan bara på morgondagens sprint i italienska Livigno.

Jag vill prestera, inte för att jag måste utan för att jag vill. Det är genuint det enda jag tänker på, säger hon.

Annons

Annons

Linn Svahn har inte åkt en världscuptävling sedan mitten på mars 2021 på grund av en långvarig axelskada. Helgens sprint i Livigno är hennes återkomst, en dag hon längtat efter.

Det känns bra, det är lite som att komma hem. Det är den yttersta kretsen i skidåkning, det är där man vill vara, säger hon.

Utifrån pratas det mycket om att hon har två världscuptävlingar på sig att visa att hon förtjänar en plats i den trupp som åker till VM i Planica om en dryg månad. Själv verkar Svahn lite trött på allt VM-prat.

Vill slåss om segern

Det är inte alls fullt sikte på VM. Jag tar alltid en dag i taget, en tävling i taget. Jag förberedde mig i dag som inför vilket lopp som helst, säger hon och berättar att hon har har en bra känsla i kroppen.
Min ambition är att vara med och slåss om det. Jag vill också att min känsla överensstämmer med hur fort jag åker på skidorna.

Och åker man fort löser sig det mesta, enligt Svahn.

Åker jag fort är det ingen tvekan om att jag ska ha en VM-biljett. Jag hoppas att det ska vara självklart. Vinner man världscuplopp är det klart man ska till VM.

Inför tävlingarna i Skandinaviska cupen i Falun förra helgen sade landslagets damtränare Stefan Thomson att Svahn behövde visa att hon kan nå semifinal eller final i världscupen för att få åka VM. Men något konkret krav på placeringar har Svahn inte hört.

Nej, jag har inte hört någonting. Det är mer spekulationer utifrån om vad som krävs.

Annons

Annons

"Vill få mycket tävlingar"

Jonna Sundling, som också gör comeback i helgen, är redan klar för VM i egenskap av regerande världsmästare. Men både Sundling och Svahn kan få det tufft direkt. Sprinten är taktisk och svår att träna på själv.

Jag vill få mycket tävlingar och sättas i de situationer som man måste träna på och som jag varit borta från, säger Svahn.

En som däremot åkt som planerat i världscupen är Maja Dahlqvist. Hon är redan VM-klar, precis som Sundling. Den sista tiden för henne handlar inte om att jaga någon VM-biljett utan snarare VM-form. Hon välkomnar Sundling och Svahn tillbaka till skidåkningens finrum.

Superkul, vi har ett superstarkt lag här i Livigno. Det är kul att ha både Linn och Jonna tillbaka, på ett sätt är det som att de aldrig varit borta, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.