A-
A+

Svahns seger skapar norsk stafettångest

Linn Svahn spurtade hem segern i Falun.
Linn Svahn spurtade hem segern i Falun.
LängdskidorTT

Linn Svahns seger i masstartloppet i Falun skapar stafettångest i Norge.

Therese Johaug vill inte svara på frågan vilken norska som ska möta Linn Svahn på slutsträckan i VM-stafetten:

Det får ni fråga Ola Morten Iversen (damtränaren) om. Inte jag i alla fall, säger hon.

Annons

Annons

Linn Svahn tar sig in på upploppet före Therese Johaug.
Linn Svahn tar sig in på upploppet före Therese Johaug.

När Linn Svahn, som är världens bästa sprintåkare nu vinner ett traditionellt masstartslopp, blev det bästa signalen till den svenska lagledningen inför VM-stafetten – samt ett mardrömsbesked för Norge.

Linn Svahn har hämtat sig bra från Tour de Ski och visar nu att formen blir allt bättre. I Falun spurtade hon hem segern på tio kilometer klassiskt efter en jätterysare.

Det känns bra att få ut den känsla jag haft i veckan på tävling och inte bara när jag harvar i skogen, säger hon.

Tung kommentar

Det är en kommentar som norskorna inte gillar. Sedan Therese Johaug kommit trea i masstartsloppet sa hon flera gånger i mixade zonen att hon inte vill åka sista sträckan på VM och då förmodligen få möta Svahn.

Linn Svahn är jättestark. Jag vet inte om hon är lika bra på fristil. Men hon blir svår att slå på VM, säger Therese Johaug.

Linn Svahn skrattar när hon får höra hennes kommentar:

Det är coolt att höra. Jag tänker köra så bra som möjligt på varje lopp under VM och skulle inte tacka nej om jag blir tilldelad slutsträckan, säger hon.

Det mesta talar i dag för att svenska damlaget kommer att ställa upp med Frida Karlsson och Ebba Andersson på mellansträckorna och Linn Svahn som avslutare. Det är mer osäkert på startsträckan eftersom Charlotte Kalla, som varit en kandidat, tappat formen.

Men det är ett lag som Therese Johaug har respekt för:

Sverige är storfavorit på stafetten, men vi ska kämpa hårt för att slå henne, säger hon.

Annons

Annons

Håller masken

Men Therese Johaug lämnar Falun efter att fått stryk två lopp i rad. Nu senast mot Linns Svahn som vann före ryskan Julia Stupak. Det borde gett henne en tankeställare, men hon håller masken:

På VM är det nya möjligheter med andra banor och förutsättningar. Nu ska det bli skönt att komma hem efter att ha tävlat fyra helger i rad. Jag är trots allt nöjd med loppet i dag.

Några coronasäkra meter bredvid henne står samtidigt Linn Svahn och strålar när hon beskriver loppet och avgörandet.

— Johaug är den vassaste åkaren i världscupen, men jag visste att jag borde ha en lite fördel mot henne i spurten. Spurten är mitt trumfkort. Mot slutet tänkte jag att den här släpper jag inte, säger Svahn och svarar på känslan att sedan slå Therese Johaug i ett distanslopp:

Att slå henne i distans är inget jag sett att jag ska göra redan i dag, men det kändes bra att få ut det jag hade på gång.

Arg Ebba

Ebba Andersson var förtvivlad efter loppet. Hon fanns med i täten men föll i näst sista backen – inne på stadionområdet.

Jag råkade korsa mina skidor. Nu gäller det för mig att tygla den ilska som finns inom mig, säger Ebba och fortsätter:
Jag är så förbannad på mig själv att jag inte fick chansen en dag när jag hade tilltro till min avslutning och bra skidor.

Ebba Andersson blev till slut tia. Frida Karlsson blev nia, Emma Ribom elva, Jonna Sundling slutade på trettonde plats och Anna Dyvik kom in i mål som fjortonde åkare.

Charlotte Kalla hade det desto tyngre. Veteranen var drygt två minuter efter och blev sämsta svenska med en 48:e plats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss