A-
A+

Svahns VM-öde: "Det måste vara ett stepp högre"

Linn Svahn. Arkivbild.
Linn Svahn. Arkivbild.
SkidorTT

Klockan tickar för Linn Svahn.

Skidstjärnans VM-öde kan avgöras i helgens sprinttävling i Falun.

Vi vill se att hon tar ett steg framåt, säger damlandslagstränaren Stefan Thomson.

Annons

Annons

Linn Svahn har börjat tävla igen efter axelskadan i Ulricehamn 2021. Hennes första tävlingstest var i mitten av december då hon i Östersund kom trea i sprinten, som ingick i Skandinaviska cupen.

Nu har det gått en månad utan tävlingar.

Och landslagsledningen ger tydliga signaler om att det krävs en bra sprinttävling av Svahn på lördagen, i samband med Skandinaviska cupen i Falun, om det ska bli något VM i slovenska Planica.

"Hård konkurrens"

Vi vill se att hon tar ett steg framåt jämfört med Östersund. Det måste vara ett stepp högre än vad hon gjorde då, säger landslagets damtränare Stefan Thomson.
Vi vill se att Linn visar att hon har kapacitet att ta sig till semifinal eller final på en världscupsprint. Det krävs för att ta sig till VM. Så hård är konkurrensen i Sverige.

Linn Svahn kämpar för en comeback i sprintlaget där Jonna Sundling, Emma Ribom, Maja Dahlqvist och Johanna Hagström redan är uttagna i VM-laget. Eftersom Sundling är regerande världsmästare får Sverige ställa upp med fem åkare i VM-sprintern, vilket innebär att det i praktiken återstår en sprintplats. Fem åkare – Svahn, Anna Dyvik, Ingrid Hallquist, Moa Lundgren och Frida Karlsson – kämpar om den platsen.

För Svahn handlar det först och främst om att få åka nästa veckas världscupsprint i italienska Livigno, där Sverige ställer upp med sex sprintåkare. Det skulle öka chansen för henne att få åka världscupsprintern i Les Rousess, Frankrike, den 28 januari. Efter den helgen spikas VM-laget.

Vi tar ut världscuplaget efter tävlingarna i Falun. Linn åker nu för en plats i det laget. Hon har bara åkt en tävling. Vi vill se lite mer av en åkare som inte samlat på sig resultat, säger Thomson.

Annons

Annons

"Medveten om situationen"

Linn Svan inser också hur viktigt det är att åka bra i Falun. Hennes tränare, Ola Rawald, säger i Dagens Nyheter:

Det står och faller med hur det går nu i helgen.

Thomson:

Hon är medveten om situationen och vill ha en högre nivå än hittills. Det verkar som hon haft en bra träningsprocess. Nu är det viktigt att hon inte spänner sig och ser för stort allvar på detta. Det gäller att slappna av och ha fokus på prestationen. Då kan hon åka fort.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.