A-
A+

Svår väg mot nya sanktioner

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Ungern sent i måndags för att trycka på om förslaget till ytterligare sanktioner mot Ryssland. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Ungern sent i måndags för att trycka på om förslaget till ytterligare sanktioner mot Ryssland. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Med en snabbutflykt till Budapest hoppas EU-ledningen få Ungern att acceptera nästa sanktionspaket mot Ryssland.

Men än finns inget genombrott.

Annons

Annons

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen presenterade sitt senaste sanktionsförslag för snart en vecka sedan inför EU-parlamentet i Strasbourg.

Applåderna där var många – men att också få med sig EU:s medlemsländer har inte varit lika lätt.

Framför allt Ungern har motsatt sig kommissionens förslag om hur de ryska oljeleveranserna ska stoppas, av oro för sin egen energiförsörjning.

Gnisslet fick von der Leyen att göra en snabbutflykt till Budapest i måndags kväll för att prata igenom frågan.

"Kvällens diskussioner med premiärminister Viktor Orbán bidrog till att reda ut frågor kring sanktioner och energisäkerhet. Vi gjorde framsteg men mer arbete krävs. Jag kommer att hålla ett digitalt möte med regionala parter för att stärka samarbetet om oljeinfrastrukturen", skriver hon på Twitter efteråt.

Enligt uppgifter till bland andra nyhetssajten Politico Europe har Ungern och Slovakien tidigare fått löfte om undantag i minst ett år för oljestoppet, medan Tjeckien erbjuds sex månaders undantag. Ungern vill dessutom ha garantier om en ny pipeline genom Kroatien.

EU-ländernas ambassadörer väntas återuppta sina förhandlingar om sanktionspaketet tidigast under onsdagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.