"Svåra" brexitsamtal fortsätter

Brexitförhandlingarna väntas fortsätta på måndagen /AP/TT
Brexitförhandlingarna väntas fortsätta på måndagen /AP/TT
BrexitTT-AFP-Reuters

Tiden håller på att rinna ut och brexitförhandlingarna befinner sig "i ett avgörande skede", twittrade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på söndagen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Några timmar senare kom uppgifter om att överläggningarna mellan Barnier och hans motpart, den brittiske chefsförhandlaren David Frost, och deras respektive förhandlingsteam flyttas fram.

Teamen har förhandlat hela dagen och de förväntas fortsätta i morgon. Samtalen är fortsatt svåra och betydande åsiktsskillnader består, säger en brittisk regeringskälla till Reuters.

"Sanningens ögonblick"

Häromdagen förklarade Barnier för EU:s parlamentsledamöter att "fredagen är sanningens ögonblick".

EU-parlamentet har å sin sida sagt att man måste få besked senast midnatt på söndag för att kunna godkänna en överenskommelse vid ett extrainsatt sammanträde. Den tidsfristen är nu spräckt.

"EU vill fortsatt se ett rättvist, ömsesidigt och balanserat avtal. Vi respekterar Storbritanniens suveränitet. Och vi förväntar oss detsamma", skriver Barnier på Twitter.

Annons

Annons

"Rejäl omsvängning"

Men britterna har hållit emot och enligt en av mediebolaget BBC:s källor kommer det inte att bli något post-brexitavtal om inte EU gör en "rejäl omsvängning" den närmaste tiden.

Fortfarande är det frågan som rör tillgången till fiskevatten som är den svåraste nöten att knäcka, och de senaste dagarnas förhandlingar uppges ha handlat om hur många år det ska få ta att fasa in nya bestämmelser för fisket.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men förhandlar nu med EU om vad som ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten från och med den 1 januari, då nuvarande övergångsregler löper ut.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons