-
+

"Svårare att göra fel med premiepensionen"

Nu fortsätter städningen på fondtorget. Arkivbild.
Nu fortsätter städningen på fondtorget. Arkivbild.
EkonomiTT

Staten kliver nu in och rensar ytterligare bland fonderna i premiepensionssystemet – risken för spararen att åka på blåsningar minskar och kvaliteten höjs, enligt Pensionsmyndigheten.

Annons

Annons

Minskningen av antalet fonder på fondtorget för våra premiepensioner är ett andra steg i den storstädning som inleddes efter skandalerna med Allra och Falcon Funds.

Staten ska nu upphandla ett antal kvalitetssäkrade fonder med låga avgifter, och valmöjligheterna på fondtorget minskar nu från mellan 400 och 500 fonder till mellan 150 till 200.

I pensionsöverenskommelsen från december 2017 sades det att upphandlade fonder är bäst för spararna, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten och särskild utredare med ansvar för att sätta den nya ordningen i drift.

Han förklarar att syftet är att åstadkomma en högre kvalitet rent förvaltningsmässigt på de valbara premiepensionsfonderna, och att de ska ha så låga avgifter som möjligt.

Vem som helst kan bli fondförvaltare, det är inte som med exempelvis läkare som har en legitimation. Men alla är inte lika bra på att ta hand om andras pengar. Tanken är nu att bara erbjuda kvalitetsgranskade fonder, och att det ska bli svårare för spararen att göra fel.

Staten kliver in

Staten ska helt enkelt ta mer ansvar för premiepensionsfonderna, förklarar han, för premiepensionen är en del av socialförsäkringssystemet.

Det känns rimligt att staten sköter fondtorget lika ansvarsfullt som andra liknande privata aktörer. Att göra det så bra som möjligt för spararna.

Men det finns förstås kritiker som tycker att valfriheten nu begränsas och att premiepensionssystemet blir mer anpassat efter de stora pensionsjättarna. Udda uppstickare får inte längre plats, och det kan missgynna sparare, tycker de. Frågan är om det kommer att finnas utrymme för olika intresseinriktningar bland fonderna framöver.

Ja, fondtorget erbjuder i dag möjlighet att välja bort vissa saker. Sedan är tanken med det nya systemet att fortsätta erbjuda olika kategorier och inriktningar, med både ett brett och djupt utbud.

Om många sparare efterfrågar en viss inriktning så ska det kunna erbjudas, förklarar han.

Annons

Annons

Hälften av kapitalet i soffliggarfonden

Men det här med premiepension och fondval är inget som sparare går in och pillar med särskilt ofta. Erik Fransson berättar att ungefär hälften av kapitalet i premiepensionssystemet ligger i AP 7, också kallad soffliggarfonden, eftersom den som inte gör något val automatiskt får sina pengar placerade där.

Därför är det så viktigt att AP 7 Såfa är en bra produkt. Man behöver inte ha dåligt samvete om man inte väljer.

Det har den varit, historiskt sett, AP 7 Såfa har gått bättre än genomsnittet på fondtorget under många år. Förra året var dock resultatet sämre, och de cirka fem miljoner sparare som har sina pengar i AP7 Såfa hade fått högre pensioner om de gjort ett aktivt val.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss