A-
A+

Svärd från vikingatiden hittade: "Unikt fynd"

Ett av de två vikingasvärd som hittades i arkeologiska utgrävningar utanför Köping.
Ett av de två vikingasvärd som hittades i arkeologiska utgrävningar utanför Köping.
InrikesTT

Två svärd från vikingatiden har hittats vid ett gravfält utanför Köping. Ett mycket ovanligt fynd, enligt arkeolog Anton Seiler.

Annons

Annons

Längs med E18 utanför Köping har arkeologer gjort sällsynta fynd. På ett gravfält, daterade till yngre järnåldern, cirka 600–1 000 år e.Kr., har man bland annat hittat två svärd som uppskattas vara från vikingatiden. Svärden var nedstuckna i gravarna så att de stod rakt upp.

"Man har totalt hittat drygt 20 vikingatida svärd i Västmanland tidigare, att då hitta två exemplar på samma gravfält som vi har gjort, och dessutom orörda i gravarna, är lite av en sensation. Speciellt som att de är placerade på det sätt de är" säger arkeolog Anton Seiler i ett pressmeddelande.

Arkeologerna vet inte med säkerhet varför svärden stod upprätta. Anton Seiler spekulerar i att det kan ha varit ett sätt att vörda och minnas anhöriga.

I gravarna har man även hittat kremerade ben från människor och djur, en spelpjäs, delar av en kam och björnklor, som man tror är rester från en björnfäll. De arkeologiska utgrävningarna längs med E18 i Västmanland görs med anledning av att motorvägen ska breddas.

"Vi har undersökt området i etapper. Under gravfältet kommer det gårdslämningar som är äldre, från bronsålder eller äldre järnålder. Det finns tecken på att man även har ägnat sig åt järnframställning, så det är en väldigt komplex plats", säger Seiler.

Utgrävningarna har nu avslutats och de funna svärden har lämnats till konservering.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.