A-
A+

Svårt dygn i Ukraina: "Folk har vant sig"

Räddningsarbetare röjer resterna av ett hus i Kiev som förstörts i en rysk robotattack i torsdags.
Räddningsarbetare röjer resterna av ett hus i Kiev som förstörts i en rysk robotattack i torsdags.
UkrainaTT

Efter ett av krigets värsta dygn med massiva ryska robotattacker samlar sig ukrainarna till en ny vardag.

Människor har vant sig, sorgligt nog. De försöker leva som vanligt, men vet samtidigt att det kan ändras vilken sekund som helst, säger Achille Després från Röda Korset i Kiev.

Annons

Annons

Under torsdagsdygnet genomförde Ryssland 85 robotattacker, 35 luftanfall och besköt Ukraina med 63 raketer, enligt de ukrainska väpnade styrkorna. Bomblarmen ljöd än en gång över hela landet.

Natten mot fredag tvingades Kievborna återigen söka skydd mot ryska angrepp.

Situationen i Kiev är mycket svår för människorna som bor här. Det är nya skador på infrastruktur efter de senaste attackerna. Människor är utan el en stor del av tiden, många saknar vatten och tvingas leva med begränsad tillgång till värme.
Men i områden närmare fronten är det ännu värre, säger Achille Després som är talesperson för Internationella rödakorskommittén (ICRC) i Ukraina och befinner sig i Kiev.

Går omkring med dunkar

Després beskriver de senaste veckorna som mycket svåra i hela landet.

Människor kämpar för att få tillgång till grundläggande service, vilket är extra viktigt eftersom det är vinter och temperaturen är under noll.

I till exempel staden Mykolajiv i syd, som i månader saknat vatten, går människor omkring med stora plastdunkar hela dagarna i försök att få tag på vatten, berättar han.

Tillgång till vård är begränsad då vårdinrättningar angrips regelbundet och grundläggande mediciner saknas. Förutom det fysiska lidandet kommer kriget att få långvariga konsekvenser för människors psykiska hälsa.

Många människor, bland dem mycket sårbara personer som barn, har varit med om traumatiska händelser, fortsätter Després.

Annons

Annons

"Sluta med attackerna"

De ständiga attackerna mot civil infrastruktur gör arbetet för Röda Korset och andra hjälporganisationer mycket svårare och farligare.

Eftersom vi till viss del är en del av samhället påverkar det oss när till exempel städer är utan el. Våra anställda tar också risker i sitt arbete: en frivillig från Röda Korset i Ukraina förlorade nyligen sitt liv på grund av beskjutning.

Achille Després vädjar om ett slut på attackerna mot civil infrastruktur.

Respektera humanitära lagar och respektera vårt arbete.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.