A-
A+

Svårt för prostituerade att få stöd

Det finns stora brister i samhällets stöd till personer som säljer sex, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Det finns stora brister i samhällets stöd till personer som säljer sex, enligt en ny rapport. Arkivbild.
VårdTT

Det finns stora brister i samhällets stöd till personer som säljer sex. Bara en av tjugo regioner har som rutin att ställa frågor för att identifiera utsatta.

Annons

Annons

Det visar en rapport från Child10, Ellencentret och Inte Din Hora.

Endast var fjärde region uppger att de har rutiner för att polisanmäla fall där barn exploateras sexuellt och nästan ingen har rutiner för att se till att vårdpersonal har grundläggande kunskaper om prostitution, människohandel och sexuell exploatering av barn.

"Utan kunskap har vården inga möjligheter att ge ett förtroendeingivande bemötande och sätta in rätt insatser. Det gör att utsatta fortsätter att utsättas, och slutar att be om hjälp", säger Cassandra Hedberg, ordförande för Inte Din Hora, i ett pressmeddelande.

Redan i oktober konstaterade Jämställdhetsmyndigheten (Jämy) i en kartläggning av prostitutionen i Sverige att stödet till personer som säljer sex brister. Beroende på var i landet man bor kan stödet vara väldigt olika. Fler specialiserade mottagningar behövs, enligt Jämy, liksom en ökad kunskap både hos socialtjänst och inom vården. Erfarenheter av sexuell exploatering bör rutinmässigt "screenas" inom vården.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.