A-
A+

Svårt klå högt ställda förväntningar

Sommarens rapportsäsong är inne i sin mest intensiva fas. Arkivbild
Sommarens rapportsäsong är inne i sin mest intensiva fas. Arkivbild
EkonomiTT

Det har visat sig svårt att slå redan högt ställda förväntningar i rapportfloden, konstaterar börsproffsen. Och bolag som går oväntat dåligt straffas hårt på den rekordhöga börsen.

Annons

Annons

Vinsterna för svenska börsbolag fortsätter uppåt och orderingången ser överlag positiv ut i den globala återhämtningen.

Men det är svårt att nu leva upp till de högt ställda förväntningarna på den rekordhöga börsen i sommarens rapportsäsong, som drog i gång på allvar i slutet av den gångna handelsveckan.

Det räcker inte med att komma in som förväntningarna. För att man ska få en positiv kursrörelse bör man komma en bra bit över förväntningarna, säger Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB.

Försäljningen halverad i Kina

Oskar Ekman, mäklarchef på Erik Penser Bank, är inne på samma spår.

Förväntansbilden är ganska högt ställd i vissa bolag just nu, säger han.

Ericssons aktie rasade med över 9 procent i fredags. Vinsten blev lägre än väntat i andra kvartalet, bland annat sedan försäljningen mer än halverades i Kina. Bakslaget kommer sedan Sveriges beslut att porta konkurrenten Huawei från Sverige nu börjar få geopolitiska konsekvenser för telekomjätten från Kista.

Jag tror att vi måste vänja oss vid att globala företag inte kommer att vara helt globala längre. Det finns en väldig risk i världsekonomin och globaliseringen, säger Ekman.

Han tillägger att 5G-utrullningen, digitalisering och ökad datatrafik gör att Ericsson i längden är ett bra "case" även om det kärvar i Kina.

Samtidigt spökar kostnadsökningar för många av börsbolagen, däribland hygienjätten Essity, byggkoncernen Peab, verkstadskoncernen Sandvik och bilsäkerhetskoncernen Autoliv.

Det är generellt ingen större negativ påverkan från högre priser på insatsvaror och logistik. Men det finns vissa bolag som är långsammare med att kompensera sig för detta genom att höja sina priser mot kunder. Där drabbas Autoliv, säger Cederberg.

Annons

Annons

Storbankerna vinnare

Storbankerna SEB och Swedbank och Wallenbergsfärens maktbolag Investor framstår än så länge som rapportsäsongens tunga vinnare.

Bankrapporter utan kreditförluster och en het bolånemarknad bådar gott, enligt Danske Banks bankanalytiker Andreas Håkansson.

Det ser nog ut som att Handelsbanken har lånat ut mest i kvartalet. Men de andra bankerna ligger inte särskilt långt efter, säger han.
Sedan är det marginalpress. Det gör att räntenettot inte påverkas så positivt som man kunde tro bara genom volymtillväxt, tillägger han.

Handelsbanken brottas med lönsamhetsproblem i Danmark och Finland. Men i övrigt ser storbankernas lönsamhet stark ut, enligt Håkansson – trots att räntemarginalen pressas när allt fler bolånetagare väljer länge löptider samtidigt som konkurrensen är hård från nischspelare i fintech-sektorn och från stora aktörer som SBAB, Länsförsäkringar och Skandiabanken på bolånemarknaden.

Börsen gav i fredags även tummen upp för det rapporterande molntjänstbolaget Sinch, som sedan halvårsskiftet ersatt Securitas i OMXS30-listan med börsens mest omsatta aktier. Sinch-aktien steg med nästan 15 procent efter ett delår där bolaget visade sig ha oväntat bra kontroll på befarade kostnadsökningar.

När dammet har lagt sig

Börsproffsen räknar med att börsen kan komma att repa sig när dammet har lagt sig i rapportsäsongen och bilden av 2022 klarnar.

Generellt sett tror jag att den starka orderingången från tillverkningsbolag talar för att prognosen för 2022 kan höjas. Det kan driva börsen vidare, när man tittar framåt, säger Cederberg.

Ekman tror också det finns kvar potential för ännu mer börslyft, trots att OMXS-index lyft med 25 procent från rekordnivåerna kring årsskiftet.

Vi börjar få förväntningar och förhoppningar om 2022, säger han.
Det finns många pusselbitar just nu som känns jättebra. Det är både stimulanssidan och infrastruktursidan – du har både finans- och penningpolitiska stimulanser. Räntorna kommer inte bli jättehöga och du har en generellt uppdämd efterfrågan.

Eventuella kursfall i rapportyran ser han generellt som köpläge.

Jag är nog köpare på svaghet och rejäl köpare på rejäl svaghet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!