A-
A+

Svart plast kan inte återvinnas: "Sluta använda"

Svenskarna och svenska företag blir allt bättre på att återvinna förpackningar men det är en bit kvar för plasten. Arkivbild.
Svenskarna och svenska företag blir allt bättre på att återvinna förpackningar men det är en bit kvar för plasten. Arkivbild.
MiljöTT

Sverige blir bättre och bättre på att återvinna. Enligt statistik från Förpackningsinsamlingen (FTI) slogs insamlingsrekordet för tionde året i rad och återvinningen överträffar nu målet för 2029.

Men svart plast utgör ett problem.

Annons

Annons

Under förra året samlade FTI in 553 600 ton förpackningar via de gröna återvinningsstationerna och fastighetsnära insamlingar runt om i Sverige. Glas är det som svenskarna är överlägset bäst på att återvinna. 84 procent av alla glasförpackningar blir återvunna.

Det finns i folksjälen att återvinna glas, det började vi med för nästan 100 år sen via bryggerierna. Väldigt få slänger glas i soporna. Vi vill göra det lika naturligt för plast- och pappersförpackningar, säger vd Helena Nylén.

Men det är långt dit. 72 procent av pappersförpackningarna återvinns förvisso men bara 18 procent av plasten. Hälften av den slängs i hushållssoporna och många av plastförpackningarna som källsorteras kan inte återvinnas utan måste brännas.

Sensorerna i återvinningsanläggningarna kan till exempel inte registrera svart plast i dag, så den går till energiutvinning. Fler tillverkare bör sluta använda svart plast av den anledningen. Produkter med blandade plastsorter är också svåra att återvinna, säger Helena Nylén.

Av alla förpackningar som FTI:s producenter har satt på den svenska marknaden blir 67 procent återvunna till nya produkter. Sveriges mål på 65 procent är alltså passerat. Det har flera orsaker. Dels blir allmänheten bättre på att sortera sitt avfall, och dels blir anläggningarna som återvinner materialet mer effektiva. Producenterna blir också bättre på att utveckla förpackningar som är lätta att återvinna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.