A-
A+

"Svårt undvika närheten i bilen"

Munskydd på. Arkivbild.
Munskydd på. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Körskolebranschen anser att den vidtagit åtgärder för att minska risken för smitta.

Det är närheten i bilen som är problemet, säger Benny Gunnarsson på Sveriges trafikutbildares riksförbund (STR).

Annons

Annons

Yrkesgrupper som arbetar nära andra människor löper störst risk för att drabbas av svår covid-19 enligt en ny studie – och högst upp på listan finns trafiklärarna.

Dessa löper 2,7 gånger högre risk att drabbas av svår covid-19 än den yrkesarbetande befolkningen i allmänhet, enligt Centrum för arbets- och miljömedicin, som reserverar sig för att det rör sig om ett litet urval.

Vi ser allvarligt på studien. Trafiklärare är en grupp som har mycket kontakter i yrket helt klart, säger Benny Gunnarsson, vice förbundsordförande på STR.

Munskydd i bilarna

Han anser ändå att STR, som samlar cirka 750 trafikutbildningsföretag, har tagit sitt ansvar.

Vi tog allvarligt på det här redan från början. Vi har påtalat arbetsgivaransvaret och haft en massiv information centralt och ut till våra sju regioner, säger han.

Det har bland annat handlat om checklistor, frågor-och-svar, tips om fjärrundervisning och information om hur man spritar av bilar. I dag rekommenderas munskydd i bilarna och även handskar och visir erbjuds, enligt Benny Gunnarsson.

Avbokningsreglerna för den som inte kan komma till en lektion på grund av symptom sägs vara generösa.

Vi anser att vi gjort många bra saker. Vissa trafikskolor har till och med stängt när det varit hög frekvens av smitta. Andra har stängt sina lokaler och möter eleverna ute inför lektion. Men närheten i bilen är svår att komma ifrån, säger Benny Gunnarsson.

Annons

Annons

"Tacksamma"

Benny Gunnarsson anser ändå att det varit positivt att körkortsundervisningen fått fortsätta att bedrivas under pandemin.

Körkortet är en samhällsbärande funktion, speciellt för ungdomar. På något sätt är vi ändå tacksamma för att utbildningen kunnat fortgå, och vi har försökt att göra den så bra som möjligt. Körkort är ju en livstidsinvestering, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!