-
+

Svendén: "Det har dröjt vanvettigt länge"

Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan i Stockholm, är positiv till att regeringen börjar se mer differentierat på verksamheterna. 'Men jag kan bara tycka att det har dröjt så vanvettigt länge och undrar fortfarande om det var tvunget', säger hon. Arkivbild.
Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan i Stockholm, är positiv till att regeringen börjar se mer differentierat på verksamheterna. "Men jag kan bara tycka att det har dröjt så vanvettigt länge och undrar fortfarande om det var tvunget", säger hon. Arkivbild.
Kultur/NöjeTT

Kultur- och nöjesbranschen är försiktigt positiv till regeringens förslag till mer träffsäker reglering. Samtidigt återstår många frågetecken, menar de TT har talat med.

Annons

Annons

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, undrar om beslutet verkligen kommer att gälla från den 11 mars. 'Jag är lite orolig för att det här bara är signalpolitik', säger han. Arkivbild.
Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, undrar om beslutet verkligen kommer att gälla från den 11 mars. "Jag är lite orolig för att det här bara är signalpolitik", säger han. Arkivbild.

Regeringens förslag om ett nytt system för att reglera allmänna sammankomster, med ett publiktak som anpassas utifrån risken för smittspridning gläder Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan.

Det är jättepositivt att man nu tänker göra det i pandemilagen. Sedan återstår det ju att se vad Folkhälsomyndigheten kommer med för ytterligare restriktioner, är det kvadratmeter man kommer att räkna på eller antalet meter mellan de sittande i en publik?

Hon menar att man på Operan är beredd att förhålla sig till de nya restriktionerna.

Men jag kan bara tycka att det har dröjt så vanvettigt länge och undrar fortfarande om det var tvunget.

"Vi är positiva"

Mikael Brännvall, vd för Svensk scenkonst, är även han positiv till de förslag som rör scenkonsten.

Vi har framfört tydligt att vi vill att man ska börja titta på mer nyanserade åtgärder och vi är positiva till att regeringen har lyssnat till det, och att man nu börjar förbereda för mer träffsäkra regleringar, säger han.

Men det finns fortfarande bitar som återstår, menar Brännvall. Bland annat måste flera olika scenarier tas fram beroende på hur smittan utvecklas.

Scenkonsten har stort behov av framförhållning, om det här ska ha någon effekt måste åtgärderna hänga ihop med möjligheten att planera framåt. Dessutom borde det kopplas till ett garantistöd som kan nyttjas om det ändå blir restriktioner, säger han.

Annons

Annons

"Don efter person"

Peter Fornstam, vd Svenska Bio, tycker att beskedet låter som en öppning om "don efter person".

Det här låter som att regeringen tänker anpassa situationen efter verkligheten. Men man undrar om det verkligen kommer att gälla från den 11 mars eller om det blir från den dagen då man vågar skicka den signalen. Jag är lite orolig för att det här bara är signalpolitik, säger han.

Även på Filmstaden är man glad över dagens besked, som i bästa fall kan leda till att biografkedjan öppnar i slutet av mars.

Om man lyfter gränsen på åtta personer och höjer den en bit, en bra bit, så kommer vi att öppna så snart det bara är praktiskt genomförbart. Vi har alla våra system anpassade för att det ska vara smittsäkert. Något specifikt datum är förstås svårt att säga just nu, vi behöver veta mer om förutsättningarna, men som tidigast kan vi öppna i slutet av mars, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden.

Joppe Pihlgren på Svensk live har hela tiden drivit frågan att nedstängningarna ska utgå från de olika förutsättningarna.

Vi tycker att det är jättebra att man öppnar upp för att göra det just mer träffsäkert, det var det som var hela tanken med pandemilagen, säger han och vågar sig på att sia om sommaren:
Det kanske räddar sommaren för en del aktörer, det kan man hoppas på.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss