A-
A+

Svensk begäran till Fifa: Stryk varningarna

Alexander Isak är en av de svenska spelarna som står på en varning i VM-kvalet. Arkivbild.
Alexander Isak är en av de svenska spelarna som står på en varning i VM-kvalet. Arkivbild.
FotbollTT

Vinner landslaget inte VM-kvalgruppen väntar playoffspel i mars.

Då hänger varningarna från kvalspelet med.

Det är helt fel och osportsligt. Jag hoppas att det ändras, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Annons

Annons

Inför kvalavslutningen mot Georgien och Spanien står elva svenska spelare på en varning. Åtta av de varnade spelarna ingår i den trupp Andersson offentliggjorde på tisdagen

Ett gult till innebär en matchs avstängning. Skulle samtliga spelare undvika varningar i de två återstående kvalmatcherna går ett svårt varningsbelastat landslag in i ett eventuellt playoff i mars.

Där väntar två matcher för att nå VM-slutspelet i Qatar.

Stöd från Norge och Finland

Genom generalsekreteraren Håkan Sjöstrand har fotbollförbundet skrivit till Fifa med önskemålet om att nollställa varningarna inför playoffspelet.

Norge och Finland har kontaktats och stöttar Sveriges begäran. Landslagschefen Stefan Pettersson hoppas få med sig fler nationer.

Det är osportsligt på det sättet att man kommer inte att kunna ha sina bästa spelare med sig. Vi ser det som två olika tävlingar, dels ett gruppspel och sedan semifinal och final i tre olika playoffgrupper.
Att man då ska ha varningar in i det spelet är i vår värld väldigt märkligt. I den perfekta världen stryks varningarna efter gruppspelet, säger Pettersson som inte känner till om Fifa svarat på Sveriges synpunkter.

Annons

Annons

"Jättekonstigt"

Janne Andersson är mycket kritisk till att kvalets varningar inte nollställs.

Jag hoppas att man får till en ändring, men som det står nu i reglerna är det som det är. Vi fick reda på det för ett par veckor sedan.
Det är olika antal lag i grupperna, vilket gör att man kan belastas med olika antal varningar. Rent generellt gynnas vi av att vi är i en femlagsgrupp, men bara det tycker jag är osportsligt. Dessutom är det så att två playoff-lag kommer från Nations League. Ett playoff är en ny tävling med nya lag. Jag tycker det är jättekonstigt att det har kunnat bli på det här sättet, säger förbundskaptenen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.