A-
A+

Svensk DC-drömstart – men förlust i dubbeln

Mikael Ymer strålade efter segern mot Diego Schwartzman och tackade den italienska publiken i Bologna med att säga 'grazie'.
Mikael Ymer strålade efter segern mot Diego Schwartzman och tackade den italienska publiken i Bologna med att säga "grazie".
TennisTT

Sverige inledde med en skräll i Davis Cup-tennisens gruppspel i Bologna.

2–1 mot Argentina efter att bröderna Ymer vunnit varsin singelmatch gör att drömmen om DC-kvartsfinal i Málaga lever.

Vi ska vara väldigt stolta, säger Mikael Ymer.

Annons

Annons

Sverige är det sämst rankade laget i Davis Cup-gruppspelets grupp A och slår ur underläge i kampen om de två slutspelsplatserna.

På tisdagen såg det inte ut att betyda någonting när bröderna Elias och Mikael Ymer vann de inledande singelmatcherna och tog Sverige till en ointaglig 2–0-ledning mot Argentina.

Först besegrade 119-rankade Elias Ymer 37-rankade Sebastián Báez och gav Sverige 1–0 i matchserien i bäst av tre.

Efter 1–1 efter två set såg storebror Ymer däremot ut att tappa singelmatchen i tredje set trots ledningar med både 2–0 och 5–2 i game. Svensken hade bland annat fyra matchbollar. Men Báez räddade samtliga och hämtade i kapp till 5–5 inför ett stort argentinskt stöd på läktarna.

"Vi är underdogs"

Tredje set gick till tiebreak där Elias Ymer på nytt inledde med att vinna flera bollar i rad och sedan tappa – 3–0 blev 3–3. Därefter vann Ymer fyra raka bollar och säkrade segern på sin femte matchboll.

Det var en galen match, säger 26-åringen i segerintervjun i SVT och fortsätter:
Vi är underdogs. Vi har en brutal grupp. Men jag gav oss en bra inledning.

Elias lillebror och Sverigeettan Mikael Ymer, rankad 98 i världen, spelade ut Argentinas högst rankade spelare i världen, 17-rankade Diego Schwartzman.

24-åringen vann i raka set med setsiffrorna 6–2, 6–2.

Vi har bra energi i laget. Vi tar en match i taget. I dag firar vi den här (segern). Det är helt klart en riktigt bra seger mot en toppnation, säger Mikael Ymer i sin segerintervju i SVT.

Annons

Annons

DC-finalisten väntar

Inför tisdagens avslutande dubbelmatch hade Sverige alltså redan säkrat totalsegern mot Argentina. En ytterligare seger i den avslutande dubbelmatchen hade däremot ökat chanserna till avancemang från gruppspelet eftersom de enskilda matchsegrarna kan visa sig bli viktiga när tabellen räknas ihop i helgen.

Trots seger i första set blev det däremot förlust för Elias Ymer och André Göransson mot Máximo González och Horacio Zeballos. Argentinarna vände och vann med setsiffrorna 3–6, 6–3, 6–2.

På torsdag möter Sverige Kroatien, som förlorade Davis Cup-finalen mot Ryska tennisförbundets lag förra året, i Bologna. På söndag väntar hemmanationen Italien. Kroatien, världsetta på DC:s lagrankning, och sjuan Italien möts å sin sida på onsdagen.

Vi ska vara väldigt stolta över det här. I morgon (onsdag) laddar vi för nästa match, säger Mikael Ymer.

De två lagen med flest totalsegrar, och vid likaläge vunna enskilda matcher, efter att alla lag mött varandra tar sig till DC-slutspelet i Málaga i november som inleds med kvartsfinaler.

Förra året tog sig de svenska tennisherrarna till slutspel som en av de bästa grupptvåorna. Då blev det förlust mot det ryska laget, som inte är med i år på grund av en avstängning kopplad till kriget i Ukraina, i kvartsfinal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.