A-
A+

Svensk diplomat nytt FN-sändebud i Jemen

Den svenske diplomaten Hans Grundberg har utsetts till FN:s särskilda sändebud i Jemen. Pressbild.
Den svenske diplomaten Hans Grundberg har utsetts till FN:s särskilda sändebud i Jemen. Pressbild.
USATT

FN:s generalsekreterare António Guterres har utsett den svenske diplomaten Hans Grundberg till sitt nya särskilda sändebud i krigets Jemen, enligt diplomatkällor.

Annons

Annons

Guterres har enligt anonyma diplomatkällor meddelat säkerhetsrådets 15 medlemsländer utnämningen och en formell nominering väntas offentliggöras inom kort, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

TT har sökt utrikesdepartementet för en kommentar.

Mellanösternspecialisten Hans Grundberg har tjänstgjort som EU:s ambassadör i Jemen sedan 2019 och kommer att ersätta Storbritanniens Martin Griffiths, som i maj utsågs till FN:s undergeneralsekreterare för humanitära frågor.

I juni meddelade Griffiths FN:s säkerhetsråd att hans ansträngningar för att få slut på år av krig i Jemen hade misslyckats. Han uttryckte "djup besvikelse" för att inte ha gjort mer framsteg under sina tre år på posten.

Konflikten i Jemen blossade upp 2014 när Huthirebeller angrep huvudstaden Sanaa, vilket ledde till ett saudiarabiskt militärt ingripande för att stödja det av omvärlden erkända styret.

Kriget har krävt tiotusentals liv och tvingat omkring 3,3 miljoner människor på flykt. Hungersnöden är stor och minst 80 procent av Jemens befolkning tvingas förlita sig på bistånd i det som FN kallar världens värsta humanitära kris.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!