A-
A+

Svensk dubbelseger i VM: "Så himla glad"

Ebba Andersson.
Ebba Andersson.
SkidorTT

Ebba Andersson höll för favorittrycket och tog ett överlägset VM-guld i skiathlon – trots ett fall i en utförsbacke.

Frida Karlsson tog silver och fullbordade svensksuccén i Planica.

Annons

Annons

25-åriga Ebba Andersson kan fira sitt första individuella mästerskapsguld i karriären efter att ha varit helt överlägsen i dagens skiathlonlopp. Och glädjen gick inte att ta miste på efter den efterlängtade fullträffen i VM-spåren.

Det är knappt så att jag tror att det är sant. Det är något jag har jobbat så himla hårt för och så himla länge, säger hon till Viaplay.
Just nu är det en mix av alla möjliga känslor, men framför allt så är jag så himla glad, för det här betyder mycket för mig.

Guldstöt efter bytet

Svenskan låg i täten och grillade övriga åkare hårt på väg in mot skidbytet vid 7,5 kilometer, dit sju åkare var med i tätgruppen. Andersson och Frida Karlsson bytte skidor snabbast och gick tillsammans ut i ledning på fristilsdelen. Där satte Ebba Andersson nästan direkt in guldstöten och på bara några kilometers åkning skaffade hon sig en lucka på 17 sekunder till Karlsson.

Då kunde Andersson till och med kosta på sig att tappa balansen och ramla i en utförsbacke. Ledningen hann visserligen krympa till 11 sekunder efter fallet, men det fanns ingen åkare som kunde utmana Ebba Andersson den här dagen.

Hon hann inte bli riktigt orolig efter vurpan.

När jag kom till där våra ledare står, så var de väldigt tydliga med att jag fortfarande har en lucka.

Annons

Annons

"Sitter fint"

Hon kunde åka över mållinjen helt ohotad och vann 22 sekunder före Frida Karlsson som förenades med Andersson i en blågul medaljkram direkt efter målgången.

Karlsson får fortsätta vänta på sitt första individuella guld, men var glad över silvret.

Det sitter fint i dag, säger hon till Viaplay.

23-åringen fick slita hårt efter att hon tvingats släppa Anderssons rygg.

Jag får en riktig smäll i början av skejten när Ebba trycker på, sedan var det bara att överleva.

"Väldigt stolt"

Landslagschefen Anders Byström menade att det inte var oväntat att just Ebba Andersson tog guldet med tanke på den urstarka formen inför VM, men lyfte också fram att Frida Karlsson höll sig kylig och inte sprängde sig i jakten på sin lagkamrat.

Jag är väldigt stolt över båda, säger Byström till Viaplay.

Norska Astrid Øyre Slind var en lycklig bronsmedaljör i sin VM-debut som 35-åring. Hon var 48 sekunder bakom Andersson. Övriga svenskor: Linn Svahn slutade 16:e och Moa Ilar 35:a.

De svenska damerna har fått en riktig drömstart på VM i Planica. I den inledande sprinten i torsdags slutade svenskorna etta, tvåa, trea och fyra.

Man mår ju såklart jättebra. Vi tog sju (medaljer) i Oberstdorf och har fem redan nu, så det är klart att det är jättekul, säger Byström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.