A-
A+

Svensk EM-kvalförlust trots vass Lundquist

Klara Lundquist gjorde en stark insats mot Lettland. Arkivbild.
Klara Lundquist gjorde en stark insats mot Lettland. Arkivbild.
BasketTT

Klara Lundquist gjorde länge vad hon kunde, men Sverige räckte ändå inte till mot Lettland. Det "nya" basketlandslaget inledde EM-kvalet med förlust, 70–89.

Annons

Annons

22-åriga guarden Klara Lundquist är plötsligt landslagets mest rutinerade spelare och den som ska leda laget framöver.

Det är svårt att klaga på hennes insats i EM-kvalstarten mot Lettland i Riga. Lundquist hade kastat i tio poäng redan efter mindre än fem minuter och Sverige ryckte snabbt åt sig en åttapoängsledning.

Men det skulle bli tuffare.

Lettland kom i kapp och förbi redan i första perioden och dryga sedan ut till ledning med 47–39 i paus. Så långt hade Klara Lundquist stått för nästan hälften (19) av de svenska poängen.

En stark svensk start på andra halvlek krympte avståndet till tre poäng, men till slut orkade man inte stå emot lettiskorna, som drog ifrån rejält på slutet och vann med 89–70. Lundquist slutade matchen på 21 poäng och tio assister, medan Lettland hade matchens gigant i stjärnan Anete Steinberga med 34 poäng och 13 returer.

Sverige har ett till stora delar nytt lag i EM-kvalet där även Israel är med i trelagsgruppen. Stjärntvillingarna Elin och Frida Eldebrink slutade i Blågult efter EM tidigare i år, Kalis Loyd likaså, och spelare som Amanda Zahui och Binta Drammeh väljer att åtminstone i nuläget skippa landslagsspel. Därtill kan läggas ytterligare några återbud på grund av skador inför den här matchen, som också var den första med fyra nya "förbundscoacher" i stället för förre förbundskaptenen Marco Crespi.

EM-slutspelet avgörs i Slovenien och Israel sommaren 2023 och det dröjer ett helt år innan Sverige spelar nästa kvalmatch.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.