-
+

Svensk film vinnare på Sundancefestivalen

Hogir Hirori (mitten) i samband med Guldbaggenomineringarna 2019. Till höger syns producenten Antonio Russo Merenda, som också har producerat vinnarfilmen 'Sabaya'. Arkivbild.
Hogir Hirori (mitten) i samband med Guldbaggenomineringarna 2019. Till höger syns producenten Antonio Russo Merenda, som också har producerat vinnarfilmen "Sabaya". Arkivbild.
FilmTT

Den svenske regissören Hogir Hirori prisas på filmfestivalen i Sundance för sin film "Sabaya". Filmen handlar om en grupp frivilliga i Syrien som spårar upp och räddar yazidiska kvinnor som hållits fångna som sexslavar av IS.

Annons

Annons

Hogir Hirori, som får priset för bästa regi i dokumentärklassen World Cinema Documentary på Sundance Film Festival, är tacksam och glad över att filmen uppmärksammas.

"Det betyder väldigt mycket för mig och hela filmteamet, men vi vill tillägna det till alla yazidiska flickor och kvinnor som fallit offer för IS brutalitet, och det Yazidiska Hemcentret för deras enorma och viktiga insats. De är de verkliga hjältarna", säger han i ett pressmeddelande.

Hirori är född i irakiska Kurdistan och flydde till Sverige 1999. Hans förra film "The deminer" från 2017 Guldbaggenominerades bland annat och har visats på fler än 50 internationella filmfestivaler. "Sabaya" är tredje delen i en trilogi där Hogir Hirori visar vilka konsekvenser det brutala kriget i norra Irak har haft.

Samtidigt får den svenska samproduktionen "Flee" det stora jurypriset i samma kategori som "Sabaya" på Sundancefestivalen. Den animerade dokumentären av Jonas Poher Rasmussen skildrar utifrån en sann historia hur en man "tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss