Svensk häktad i Polen – kan utlämnas till Kina

Utrikesdepartementet bekräftar att en svensk medborgare är häktad i Polen sedan 2019. På bilden syns UD:s lokaler i centrala Stockholm. Arkivbild.
Utrikesdepartementet bekräftar att en svensk medborgare är häktad i Polen sedan 2019. På bilden syns UD:s lokaler i centrala Stockholm. Arkivbild.
BrottTT

En svensk medborgare är häktad i Polen sedan Kina utfärdat en internationell efterlysning av honom, rapporterar frilansjournalisten Jojje Olsson.

Svenska utrikesdepartementet bekräftar för TT att en man i 50-årsåldern är frihetsberövad – men är mycket förteget om händelsen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den svensk-kinesiske mannen greps i Polens huvudstad Warszawa i mars 2019 under en mellanlandning på väg från Sverige till Rumänien. Han var då efterlyst av Interpol för ekonomisk brottslighet i Kina, skriver Olsson med hänvisning till polska medier.

Olsson skriver att Polens högsta domstol senare i januari ska fatta beslut om huruvida mannen ska utvisas till Kina.

Mannen är medlem i Falun Gongrörelsen som Kinas regim betraktar som en fientlig organisation. Han beskrivs som välbärgad och ska ha skänkt en del av sin förmögenhet till rörelsen.

Svenska utrikesdepartementet meddelar att det känner till fallet, men är mycket förteget om bakgrunden till häktningen.

UD kan bekräfta att en svensk man i femtioårsåldern sitter häktad sedan mars 2019 i Polen. Sveriges ambassad i Warszawa följer ärendet nära. Det är den kommentaren vi kan ge i nuläget, säger UD:s presskommunikatör Anton Dahlquist till TT.

UD vill inte svara på huruvida personal från Sveriges ambassad i Warszawa har besökt mannen i häktet, eller om han får konsulärt stöd.

Som sagt, Sveriges ambassad följer ärendet nära, men jag kan inte ge någon ytterligare kommentar än så, säger Dahlquist.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons