Svensk Handel: Ej förbjudet med mellandagsrea

Mellandagsrea eller inte i år? Åsikterna går isär. Arkivbild.
Mellandagsrea eller inte i år? Åsikterna går isär. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanar handeln att ställa in årets mellandagsrea. Men branschorganisationen Svensk Handel håller inte med.

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringen och Folkhälsomyndigheten skärpte i fredags rekommendationerna och restriktionerna till följd av den ökade smittspridningen i samhället. Det gällde bland annat årets mellandagsrea, som den fysiska handeln helt enkelt uppmanades att ställa in.

"För att minska trängseln i handeln uppmanar Folkhälsomyndigheten alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean i år", skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

"Vi konstaterar att det fortfarande är påfallande många människor som vistas på större handelsplatser trots starka rekommendationer av avstå ifrån detta", säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör i ett uttalande på sajten.

Men Svensk Handel följer inte uppmaningen och beskriver beskeden som "inte helt tydliga och enkla att tolka". Branschorganisationen konstaterar i sina uppdaterade rekommendationer att det inte finns något förbud mot mellandagsrea.

"Det finns ingen risk för sanktioner för de företag som har mellandagsrea", skriver Svensk Handel.

Däremot uppges att handlarna ansvarar för att visa att åtgärder har vidtagits så att rean kan ske på ett säkert sätt, och att det inte ska förekomma trängsel eller risk för ökad trängsel.

Svensk Handel rekommenderar därför handlarna att bland annat dra ned på marknadsföringen inför mellandagsrean och uppmana kunder att komma ensamma, och möblera så att trängsel inte uppstår.

Våra medlemmar behöver få sälja under den här perioden. Fokus borde ligga på att stoppa trängsel, säger Svensk Handels näringspolitiska chef Mats Hedenström till SVT Nyheter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons