A-
A+

Svensk industri på väg att bromsa in

Industrin lättar på gasen. Arkivbild
Industrin lättar på gasen. Arkivbild
EkonomiTT

Sveriges tillverkningsindustri fick en kalldusch i augusti. Inköpschefsindex från Swedbank och Silf, som mäter aktivitetsnivån, faller för tredje månaden i rad och nedgången är oväntat snabb.

Och värre kommer det bli, varnar experterna.

Annons

Annons

Inköpschefsindexet, som mäter aktivitetsnivån i tillverkningsindustrin, sjönk från nedreviderade 52,5 i juli till 50,6 i augusti. Augustisiffran är den lägsta sedan månaderna efter pandemiutbrottet 2020.

"Det visar att svensk industri följer den europeiska konjunkturavmattningen, vilket också har lett till sjunkande leveranstider och ett dämpat pristryck från leverantörsledet", konstaterar Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen på Swedbank, i en kommentar.

"Snart under 50"

Trots nedgången är index kvar över 50-strecket, som utgör skiljelinjen mellan ökad och minskad aktivitet i sektorn. Men nedgången var oväntat stor. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 52,0, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

"Inköpschefsindex kommer snart ligga under 50", skriver Nordea-ekonomen Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Han noterar särskilt att orderingången ser så svag ut, med en notering djupt under 50-strecket på 47,7 – vilket är den lägsta nivån sedan juni 2020.

"Det indikerar att orderingången faller", skriver han.

"De globala utsikterna ser svaga ut och vi räknar med att situationen för tillverkningsindustrin kommer försämras ytterligare", tillägger han.

Annons

Annons

Tvingas strama åt

Han räknar med att inflationstrycket kommer driva upp lönekraven samtidigt som Riksbanken tvingas strama åt med räntehöjningar trots att konjunkturen pekar nedåt.

Delindex för orderingången tyngde mest i augusti. Men leveranstider, lager och produktion drog också nedåt. Mot strömmen gick delindex för sysselsättningen, som steg.

Delindex för produktionsplanerna sjönk också, men ligger kvar på relativt höga nivåer efter en nedgång till 61,0. I juli låg detta delindex på 61,4.

"Ett lägre pristryck från leverantörsledet sker samtidigt som leveranstiderna faller tillbaka, vilket antyder att leveransstörningarna i industrin har minskat under hösten", skriver Kennemar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.