A-
A+

Svensk jihadist utreds för ökänt terrormord

Malmö-födde Osama Krayem har pekats ut som en av bödlarna då en jordansk pilot brändes ihjäl levande i en bur. Mordet väckte stor ilska och avsky i Jordanien, som svarade med flera flygräder.
Malmö-födde Osama Krayem har pekats ut som en av bödlarna då en jordansk pilot brändes ihjäl levande i en bur. Mordet väckte stor ilska och avsky i Jordanien, som svarade med flera flygräder.
BrottTT

Den misstänkta terroristen Osama Krayem, från Malmö, utreds av svenska åklagare för grova krigsförbrytelser för IS i Syrien.

På onsdag ställs han inför rätta i Frankrike, anklagad för inblandning i terrorattentaten i Paris då 130 människor mördades.

Annons

Annons

En av de misstänkta för terrordåden i Paris 2015 och i Bryssel 2016 – den svenske medborgaren Osama Krayem – utreds av svenska åklagare för att ha deltagit i grova krigsbrott för Islamiska staten i Syrien.

Det finns en förundersökning om krigsbrott i Syrien mot den här personen, säger Robin Simonsson, presstalesperson vid Åklagarmyndigheten, till TT.

Förundersökningen leds av två åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Rubriceringen är grov krigsförbrytelse. I övrigt föreligger förundersökningssekretess, säger Robin Simonsson.

Brändes i en bur

Malmö-födde Osama Krayem har tidigare identifierats av belgiska utredare som en av bödlarna vid ett av de mer ökända terrormorden i Syrien, då en jordansk pilot brändes levande till döds av Islamiska staten.

Enligt källor till den franska tidningen Le Monde handlar den svenska utredningen om det brutala IS-mordet.

Piloten togs till fånga av IS efter att hans plan störtat i Syrien under ett uppdrag i december 2014. Senare släppte terrorsekten en 22 minuter lång film som visar hur han bränns ihjäl inlåst i en bur.

Annons

Annons

Rättegång i Paris

På onsdag ställs Krayem inför rätta i Frankrike, anklagad för att ha deltagit i förberedelserna av terrorattacken i Paris 2015, då 130 människor mördades.

Krayem anklagas dessutom för att ha planerat en attack på Schiphol flygplats i Amsterdam samma dag som dåden i Paris.

Han greps ett par veckor efter terrorattentaten i Belgien 2016. Där misstänks han för att ha planerat att spränga sig själv i luften i Bryssels tunnelbana, men ska ha ångrat sig – eller inte fått sin utrustning att fungera.

Rättegången angående attentaten i Bryssel, där 32 människor mördades, väntas inledas tidigast under hösten 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!